1971

Etter at 1970 var preget av at de hvasse gitarene kom til Norge, var et kjennetegn for 1971 at de omtrent like raskt var blitt borte.

Tilbake stod en overraskende countryslager, og de første og store solosinglene fra samtlige av The Beatles. Vi fikk også en kavalkade med ufarlige og jålete Sugar Sugar-kloninger – og av en eller annen forunderlig grunn en liten trend med semireligiøse budskap både fra kjente og ikke fullt så kjente navn.

Hører man tilbake på flere av låtene dette året, må man begynne å undres over produsentenes fascinasjon over en lydmur av akkustiske gitarer foran i lydbildet – mens trommene som instrument var omtrent både gjemt og glemt.

For første gang preget et norsk band også britiske lister med Titanic – med mye trommer og rytmer –  mens Gro Anita Schønn omtrent var enslig svale med en norskspråklig suksess dette året. Da glemmer vi ikke at årets mest populære album var signert Øystein Sunde.

Sukkerpopen ble ivaretatt av navn som Middle Of The Road, Lobo og Neil Diamond, mens glamrocken forsiktig begynte å bevege seg oppover i popularitet og salgstall anført av navn som T. Rex og Sweet.

George Harrison var vel årets mestselgende navn, og Rolling Stones gjorde et solid comeback både på single- og albumfronten etter ett års fravær fra nye studioutgivelser.

1971 var på en måte trendsettende for de neste fire-fem årene på listene, og mye skulle videreføres og utvikles fra hits og sjangre fra dette året.


TOPP 20 1971

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 55