Danyel Gérard – Butterfly

1971 var året da alle sang om sommerfugler. Det spilte ingen rolle hvilket land – eller språk. Butterfly var butterfly uansett, om det så var i Østerrike, USA, Norge eller Frankrike.

Mannen bak det hele het egentlig Gérard Daniel Kherlakian og stammet dels fra Armenia og Italia. Han endte allikevel opp i Frankrike, etter å ha vokst opp i Brasil. Der forsøkte han på 50-tallet å bli en av de første rock & roll-stjernene i landet, uten å være i nærheten å slå gjennom.

I stedet etablerte han seg som en solid låtskriver, som igjen førte til en liten rekke med slagere i sitt egen navn den første delen av 60-tallet.

Denne korte karrieren forduftet imidlertid nokså kjapt, men Gérard forble en til dels en suksessrik låtskriver i Frankrike gjennom de neste årene.

På slutten av 60-tallet forsøkte han seg igjen som artist, og denne gangen gikk det adskillig bedre enn det forrige tiåret. Même un clown ble en riktig så hyggelig hjemmefavoritt i Frankrike i 1970, mens hans store internasjonale farsott kom året etter.

Butterfly skulle vise seg å bli en låt som var helt uavhengig av både landegrenser og språk. Til tross for at nettopp sommerfugl kanskje er blant de ordene som er mest forskjellig fra språk til språk.

Allikevel sang både briter, svensker, tyskere, ungarere, amerikanere og kanskje selv noen sørafrikanske gjetere butterfly i klappfast kor gjennom hele sommeren 1971.

Låta – eller fenomenet – ble innspilt både på fransk, tysk og engelsk – og sikkert andre språk også. Og Danyel Gérard var med ett plutselig ett av de mest spilte navnene i radio og på hitlister.

I Tyskland ble låten en nesten unevnelig stor slager, der den toppet listene i femten – ja, 15 – uker på rappen. Og ble liggende blant topp 10 i ubegripelige 29 uker.

Gerald ble en døgnflue nord i Europa, men han maktet noe flere slagere sør for Skagen: Blant annet gjorde oppfølgeren Harlekin det riktig så bra, mens hans Ti-Lai-Lai-Li far 1974, ble den siste slageren man hørte fra Geralds stemme og gitarer.

Deretter forsvant han, også i Frankrike. Men han fikk i 1978/79 nokså stor oppmerksomhet etter en stor konsert i Paris’ stolthet Olympia.

Siden kom det flere album og singler, uten at disse på noen måte var i nærheten av tidligere års salgstall.

Fra 80-tallet har det vært nokså stille fra herren, selv om om han sporadisk har opptrådd med sine eldre låter. På slutten av 2000-tallet, var han tilbake på scenen – denne gang i en adskllig mer tilbakelent countrystil.


DANYEL GÉRARD (f. 1939)
Butterfly
(Gerard/Bernet/Ralph Barnes)
1971 CBS
Produsert av Claude Vallois & Hervé Roy