Gro Anita Schønn – Er det underlig man lengter bort iblandt

Gro Anita Schønn hadde sent i 1970 tatt Norge med storm med sin enkle sang om frihet. Og etter en minneverdig opptreden i årets MGP-finale, fikk hun nok en stor single på sommeren.

Den minneverdige opptreden het Maxi-midi-mini og fikk ikke akkurat så veldig fremgang i den februar-sendte Melodi Grand Prix-finalen. Men hun avsluttet opptreden med et veldreid hoftenikk – og slikt skulle man jo ikke gjøre i beste sendetid.

Det var også på vårparten dette året at Arve Sigvaldsen fikk idéen til Treff-serien. En albumserie der norske artister spilte inn utenlandske hitlåter. Gro Anita ble fra første stund en viktig brikke i dette prosjektet, sammen med Inger Lise Rypdal og Stein Ingebrigtsen.

Hun ble også gift med Terje Fjærn, som var fast «husorkester» i de første utgivelsene av serien. Hun medvirket også som vokalist med hans orkester i en liten periode.

Er det underlig man lengter bort iblandt ble ikke en like stor suksess som låten om friheten fra vinteren – men det var ikke langt fra. Den nådde ikke helt til topps, men slo allikevel til med hele atten sammenhengende uker på Topp 10.

Låten var en versjon av canadiske Buffy Sainte-Maries I’m Gonna Be A Country Girl Again. I USA utmerket Buvvy seg ved å krysse alle kjente grenser mellom urfolket og Nashville, og Gro Anita spilte også inn en av hennes låter: He’s an Indian Cowboy in the Rodeo i 1972.

Er det underlig man lengter bort iblandt ble av en eller annen grunn ikke utgitt på Gro Anitas andre soloalbum, Jeg er din venn. Kanskje fordi utgivelsen tok henne noe bort fra stilen til single-låtene.

På albumet innledet hun også et kortvarig samarbeid med Benny Borg, som hun også opptrådde med noen ganger ut året.

I 1972 konsentrerte Gro Anita Schønn seg først og fremst som vokalist for Terje Fjærns orkester ved siden av videre arbeid med Treff-serien.

Et par egne singler nådde på ingen måter opp mot henne første to store låter, og det virket som Gro Anitas karriere som single-artist var over.

Men så kom Eviva Espana i 1973.


GRO ANITA SCHØNN (1950-2001)
Er det underlig man lengter bort iblandt
(Buffy St. Marie/Finn Sidselrud)
1971 RCA Victor
Produsert av Arve Sigvaldsen