John Lennon | Power To the People

Akkurat da fans og musikkpresse lurte på hva det neste særegne karrieretrekket fra John Lennon skulle bli, svarte både han og Yoko One med en låt og single som plasserte dem tilbake på hitlistene.

Lennon hadde tidlig vært den første av Beatles-medlemmene som hadde utgitt noe på egen hånd, begge bøker med korte tekster og illustrasjoner midt på 60-tallet. Sammen med Yoko Ono utga han flere nokså eksperimentelle album ennå mens Beatles var samlet, men disse ble nok for komplekse at salgstallene trillet av gårde.

Allikevel ble Lennon den første av Fab Four med en hitsingle ved siden av Beatles. Dette var Give Peace a Chance i 1969, og også Instant Karma snek seg inn på VGs single-liste året etter. Førstnevnte ble også ukreditert brukt av Yes på deres gjennombrudd i 1970/71: The Yes Album.

Albumet John Lennon/Plastic Ono Band var vel Lennons (og Onos) egentlige første ordentlige utgivelse. Working Class Hero og Mother er låter som har blitt stående igjen som milepæler fra dette albumet.

Den største slageren fra denne perioden ble allikevel Power To the People – som ikke ble inkludert på originalutgaven. I stedet skulle den bli inkludert på 1975-oppsummeringen, Shaved Fish.

Som med George Harrisons debutalbum, var også dette musikk og utgivelser produsert i samarbeide med Phil Spector.

Kampropet Power To the People fortsatte en trend fra Lennon med staidge politiske ytringer, deltakelse i demonstrasjoner og stadige medieoppslag som markerte Lennon som en markant fredsaktivist. Da han flyttet til New York på tampen av 1971, var det bare på nød og neppe etter problemer med amerikansk innreisetillatelse.

Det sies at dette var på grunn av stadige ytringer mot amerikansk krigsdeltakelser, selv om den offisielle grunnen var narkodommer på slutten av 60-tallet.

I New York fant han likesinnede, og selv om USA ville bli kvitt ham – fikk til slutt Lennon permanent oppholdstillatelse etter fire år og flere runder i retten.

Med både album og single viste Lennon i 1971 at han var stadig et navn å regne med, både for kritikere og for publikum. I 1971 skulle han også spille inn to av sine mest kjente låter:

Begge entret listene i 1972 – og begge skulle være låter som skulle stige i verdi og anerkjennelse med årene. Disse var Imagne og Happy X-mas (War Is Over).


JOHN LENNON (1940-80)
Plastic Ono Band
Power To the People
(John Lennon)
1971 Apple
Produsert av Phil Spector, John Lennon & Yoko Ono