Lynn Anderson – Rose Garden

Lynn Rene Anderson hadde i 25 år en strøm av slagere på de amerikanske countrylistene. Internasjonalt og i Norge, er det imidlertid kun Rose Garden som står tilbake som hennes ene store hitsingle.

Anderson var opprinnelig fra North Dakota, før hun endte opp sammen med moren i California på midten av 60-tallet. Moren, Liz Anderson, etablerte seg der som et nokså kjent navn innen amerikanske countrylåtskrivere. Født med pikenavnet Haaby, hadde hun amerikansk mor og en norsk far fra Aremark i Østfold.

Liz serverte også flere av de tidlige låtene i dattera Lynns karriere. Aldersforskjellen var ikke stor: Bare seksten år skilte mor og datter.

Lynns gjennombrudd kom i 1966 med singlen Ride, Ride, Ride. Deretter fikk hun ut tiåret en rekke slagere på countrylistene, uten egentlig for alvor å få det store gjennombruddet utover det store og trofaste country & western-publikumet.

Det kom da hun byttet til selskapet Columbia i 1970, og Rose Garden ble millionselger som krøp like til nummer 3 også på Billboards hovedliste. I april klatret den helt på topp i Norge. Der ble låten ble singlen liggende i hele fjorten av de totalt 24 ukene den var inne på lista. Ingen single gjorde det bedre i Norge i 1971.

Rose Garden var opprinnelig spilt inn i et adskillig roligere tempo enn Lynn Andersons utgave. Låta var skrevet av Joe South, som også stod bak en ikke helt ukjent Games People Play. Sistnevnte ble på slutten av 80-tallet vel en viktig brikke for Henning Kvitnes og hans Little Eden og deres gjennombrudd.

Joes South spilte selv inn Rose Garden i 1969, etterfulgt av flere andre mannlige artister. Disse beholdt Souths opprinnelige og mer saktegående versjon, og det var først når Lynn og produsent Glenn Sutton fant på å spille inn en litt mer raskere utgave, at potensialet i låta virkelig kom frem.

Lynn Anderson ble en stund like kanskje like kjent for sine mer eller mindre «hårete»  hårfrisyrer enn musikken, men hun beholdt et stort publikum i USA også etter denne suksessen. Utenfor statenes grenser fikk hun aldri noen slagere siden, og etter 1974 gjestet hun heller aldri Billboards offisielle popliste.

Imidlertid forsatte suksessen på countrylistene, og hennes siste listeplassering der kom i 1989.

Sjangermessig holdt Lynn Anderson seg alltid i nærheten av popmusikken, selv om hun ble regnet som en countryartist. Det tok hun imidlertid igjen på image og andre interesser, der hun til tider var et sterkt navn innen amerikansk hestesport.

Siden 1990 har hun holdt en nokså lav profil, med en lang pause fra innspillinger. Hun gjorde et comeback i 2004, da med bluegrass-album – og vekslet siden mellom scene, TV og andre sporadiske opptredener.

Dessverre var de siste årene preget av alkoholproblemer, og påfølgende oppslag i amerikanske medier. Hun døde av hjerteproblemer i 2015.

Lynn Anderson fikk en rekke priser innen amerikansk countrymusikkliv, blant annet en Grammy for Rose Garden og i 1974 en American Music Award. Hun er imidlertid foreløpig ikke funnet stor nok til en plass i Nashvilles Country Music Hall of Fame.


LYNN ANDERSON (1947-2015)
Rose Garden
(Joe South)
1970 CBS
Produsert av Glenn Sutton
Utgitt på albumet Rose Garden