Saft – People in Motion

Med People in Motion, serverte Saft en ekte norsk rockeklassiker på klingende «bergengelsk». Men Saft var mye mer enn en sangbar slager fra 1971.

Det egentlige Saft var et band som holdt sammen fra omtrent 1970 til 1974. På denne tiden utviklet bandet med Ove Thue som nokså markant og synlig frontmann, en nokså unorsk og eksperimentell stil – som egentlig langt fra var kommersiell og tilgjengelig for folk flest.

Alle bandmedlemmene hadde fortid i andre band i Bergensdistriktet, deriblant Human Beings – som hadde fått utgitt en single i 1968.

Safts første opptreden var noe så uvanlig som å delta på en innspilling og opptreden av musikalen Hair i Oslo. Samtidig eksperimente bandet med eget materiale, og Polydor fanget dem opp.

Resultatet ble albumet Saft, og en låt med All The Time som fikk mye oppmerksomhet. Sistnevnte fikk oppleve å bli sensurert av BBC gjennom å være Norges bidrag til radioshowet Europatoppen.

Debuten var egentlig en kakafoni av forskjellige impulser og stilarter, og inneholdt en av de første norske rockeinnspillingene på nynorsk i Fjøsvise – og en helt ny versjon av Beatles’ Eleanor Rigby. Medlemmene på disse første utgivelsene var foruten Ove Thue: Bjørn Thue, Magne Lunde, Tom Harry Halvorsen og Rolf Skogstrand.

Eskperimenteringen fortsatte videre på oppfølgeren Horn, der Ove Thue som frontmann kom noe i bakgrunnen på bekostning av å la de andre medlemmene slippe til kreativt. Albumet var ujevnt og kanskje noe sært, og People in Motion var utelatt – selv om den ble sluppet som single bare måneden før albumet.

Låten var ment å være markant forskjellig fra det resterende materiellet, og Ove Thue har ærlig uttalt at her ble det laget en hit – fordi han ønsket å lage en hit.

Deretter startet det hele å gli ut. Etter singlen Working Man, ble bare Ove og Trygve Thue tilbake fra originalbesetningen – dels fordi et par av medlemmene flyttet fra Bergen til Oslo. Resultatet ble at Saft fortsatte som gruppe, om enn i annen retning.

Resultatet var et unikt samarbeid med spelemannen Sigbjørn Bernhoft Osa på  Stev, Sull, Rock og Rull i 1973.Dette var et album og prosjekt som egentlig ble godt mottatt av unge rockere, men nærmest slaktet av folkemusikkelite – og ikke minst Egil Monn-Iversen som nektet Saft og Osa å opptre i Spelemannsshowet for 1973.

Saft vant der prisen for årets gruppe, mens Sigbjørn Bernhoft Osa fikk juryens hederspris.

Saft var i 1974, faktisk under Spelemannsshowet, egentlig oppløst. Brødrene Thue hentet så hjem Lunde og Halvorsen fra Safts originalbesetning og dannet Brødrene Thue’s Danse Ensemble. Disse fikk aldri samme suksess som noen år tidligere, men holdt det gående til utpå 80-tallet.

Trygve Thue ble senere produsent, for blant andre Bjørn Eidsvåg og Jan Eggum. Han ble også senere kapellmester for den populære TV-serien Lollipop. Bror Ove Thue har blitt hele Bergens egen trubadur, og er kanskje mest kjent for sine patriotiske Brann-låter i Byen e’ Bergen og Heia Brann.

Saft ble det første store bandet med nasjonal suksess fra Bergen, og deres store hitsingle, People in Motion, viste seg å han en holdbarhet langt utover noen få år på 70-tallet. I 1993 ble den igjen en hitsingle, denne gang i en oppdatert utgave med CC Cowboys.


SAFT
People in Motion
(Ove Thue/Saft)
1971 Polydor
Produsert av Stein Robert Ludvigsen