Severine – Un banc, un arbre, une rue

Severine – eller Séverine – var artistnavnet til franske Josiane Grizeau.

Hun hadde debutert som artist tilbake i 1967 som Céline. Da spilte hun en inn en rekke både nye og eldre franske slagere – blant annet av landets rockestorhet, Johnny Hallyday. Hennes første store suksess kom i 1969, da hun som Severine sang temaet til Le passager de la pluie – Rider on the Rain.

I 1971 ble hun valgt som artist til dette årets Eurovision, ikke for Frankrike – men for Monaco. Med melodien og den typiske franske Un banc, un arbre, une rue, vant hun for casino-landet – til tross for at både og hun og låtskriverne var franske.

Resultatet førte til at Severine ble et av vårens største navn på listene, og singlen ble siden utgitt både på engelsk, tysk og italiensk. Disse versjonene var kanskje mer for radiomarkedet, for selv britene overså så og si den engelske innspillingen og tok den originale franske høyt på salgslistene.

I Norge spilte Kirsti Sparboe inn en versjon som På en gammel benk.

Komponist Jean-Pierre Bourtayre skrev flere slagere utover tiåret, blant annet hyllesten til den franske legenden Gérard Philipe:un prince en Avignon. En låt med klassiker-status i Frankrike, og innspilt av en rekke artister på en flere språk.

Tekstforfatter Yves Dessca fikk blod på tann og skrev også teksten til neste års vinnermelodi i Eurovision. Både Dessca og Bourtayre fikk lange og store karrierer i fransk musikkliv, og utmerket seg først og fremst som viktige bidragsytere for plateselskap og i landets svar på TONO.

Låten ble i seg selv trendsettende for de to-tre neste utgavene av Eurovision som konkurranse, og det skulle nærmest florere med lignende popballader blant bidrag fra land og strand – i alle fall frem til ABBA endevendte det meste av denne oppfatningen i 1974.

Severine selv hadde vel kanskje få forutsetninger til å kunne følge opp en slik stor single, og hun ble en døgnflue i de nordre delene av Europa. I årene som kom klarte hun i hvert fall delvis å etablere en karriere i Tyskland og hjemme i Frankrike, og hun hadde flere helt greie suksesser i disse landene et lite tiår fremover.

Utover 80-tallet forsvant hun derimot fra både lister og rampelys, og plateutgivelsene ble sjeldnere og sjeldnere med årene. I 2002 ble det sagt at hun underviste innen sang hjemme i Paris.

Severine var en artist med en nokså gjenkjennelig fransk klang i stemmebåndene, og i ettertid står hun tilbake som en av de få franske artistene som har hatt stor suksess på våre lister.

I Eurovision-sammenheng innledet hun en liten gullperiode for konkurransen, der samtlige vinnere frem til 1976 skulle få solide salgstall. Det hører også med til historien at Monaco aldri fant seg i stand til å avholde en finale det påfølgende året.


SEVERINE (f. 1948)
Un banc, un arbre, une rue
(Jean-Pierre Bourtayre/Yves Dessca)
1971 Philips
Produsert av Jean Claude Petit