Cat Stevens – Morning Has Broken

Cat Stevens var av svenske og greske aner, het egentlig Steven Demetre Georgiou- og kjennes i dag som Yusuf Islam.

Stevens var født i London og tilbrakte barndommen dels i Gävle – siden tilbake i London. Under oppveksten var konstant i trøbbel i skolesammenheng, og de eneste fagene som virkelig interesserte Stevens – var de kunstneriske.

Som barn var Stevens var spesielt talentfullt innen tegning, noe man fikk sett siden da han ofte illustrerte plate-coverne sine selv.

I slutten av tenårene startet han med å opptre på klubber i London, og i 1966 ble han oppdaget av The Springfields Mike Hurst. Han fikk raskt en liten slager med I Love My Dog, mens et stort gjennombrudd kom året etter med Matthew and Son.

Talentet hans som låtskriver, smittet også over på andre artister. Samtidig som anseelsen for Stevens som artist økte, fikk blant andre The Tremeloes en stor singlehit med Stevens’ The First Cut is the Deepest.

Der og da kunne Cat Stevens’ karriere endt for godt. Han fikk tuberkolose, og ble holdt tilbake fra opptredener og karriere i to år – før han var frisk til å satse videre.

1970 innledet en femårsperiode med flere store album og singler. Utgivelsen Tea for the Tillerman, sørget også for det store gjennombruddet utenfor Storbritannia: Et album som inneholdt Stevens-klassikere som Father and Son og Wild World.

Oppfølgeren Teaser and the Firecat i 1971, gjorde det enda bedre. I Norge ble dette albumet liggende på listene i hele 70 uker, og herfra fikk Stevens også sin ene av kun to enslige hitsingler her hjemme.

Teaser and the Firecat var forøvrig også en barnebok, med illustrasjoner av Stevens. Han hadde absolutt ikke lagt tegnesakene på hylla, selv etter den musikalske suksessen.

Morning Has Broken var egentlig en religiøs sang, skrevet tilbake på 1930-tallet. Denne var igjen bygget på en gammel skotsk-gælisk folketone. I Stevens’ versjon, i en tid da han var romantisk involvert med Carly Simon, ble den også for alvor kjent også utenom de britiske øyene.

På innspillingen medvirket også Yes’ keyboardist, Rick Wakeman, som i noen kilder også har blitt kreditert for arrangement og noen melodiendringer.

Cat Stevens var i 1972 en av de fremste såkalte singer-songwriters i grenselandet mellom pop og folk, og han var nok av mange regnet som en artist for det noe voksne publikumet. Suksessen fortsatte også siden, og i 1973 var det duket for en ny hit i Norge: Can’t Keep it In.


CAT STEVENS (f. 1947)
Morning Has Broken
(Trad/Eleanor Farjeon/Rick Wakeman)
1972 Island
Produsert av Paul Samwell-Smith
Utgitt på albumet Teaser and the Firecat