Daniel Boone – Beautiful Sunday

Daniel Boone var egentlig ingen soloartist, men hadde i 1972 allikevel hatt en lang karriere som band og låtskriver da han skrev seg inn med sitt bidrag til listehistorien: Beautiful Sunday.

Onde tunger sier at Boone verken har blitt sett før eller siden denne slageren, som toppet de norske listene på sensommeren dette året. Det har de onde tungene helt rett i, for Boone var nemlig kjent i musikermiljøet som Peter Lee Stirling – selv om hans egentlige navn var Peter Charles Green.

Boone/Stirling/Green var fra Birmingham der han fra tenårene var gitarist og vokalist i bandet The Beachcombers. Der ble de oppdaget av Tommy Bruce, som hos britene hadde hatt en riktig så hyggelig slager med Ain’t Misbehavin‘ i 1960.

Bruce hyret dem inn som backingband – nå kalt The Bruisers – og bandet fikk også gitt en noen solosingler under Bruce’ ledelse og manager Barry Mason på EMI.

Denne Barry Mason var heller ingen hvem som helst. Noen år senere var han hjernen bak flere sviskesangere som Tom Jones og Engelbert Humperdinck.

The Bruisers ble imidlertid ingen suksess, og kun singlen Blue Girl klarte å entre de hjemlige listene i Storbritannia i 1963. Bandet ble oppløst i 1967, men da hadde Daniel Boone – ennå kjent som Peter Lee Stirling – startet med å slå seg opp som låtskriver for andre artister.

Blant disse var The Merseybeats og Kathy Kirby. Boone/Stirling pennet også musikk til noen få spillefilmer i denne perioden.

I 1971 ble tok så Stirling endelig artist- og skribentnavnet Daniel Boone, etter en kjent amerikansk pioner. Han ble også hentet inn nettopp som låtskriver og artist av Larry Page og hans Penny Farthing Records. Her fikk han en hyggelig – og sin største hits i hjemlandet, med Daddy, Don’t You Walk So Fast sensommeren 1971.

Oppfølgeren var nettopp Beautilful Sunday som imidlertid ikke klaret å bli like stor. Men det var i Storbritannia. Utenfor gjorde denne sommerlåten det adskillig bedre, og klatret til og med høyt på Billboard. I Norge nådde han helt til topps – riktignok i én enslig uke – mens tyskerne omtrent gjorde Boone til superstjerne.

Tyskland ble også det eneste landet etter Beautiful Sunday, hvor Boone siden fikk andre slagere.

I Norge var og ble han enslig døgnflue – om man ikke er Chelsea-fan. Daniel Boone er en av låtskriverne bak Blue Is the Colour, Chelsea FCs store og kjente supporterlåt.

Beautiful Sunday sies å være en av de mest brukte 70-tallslåtene i ettertid, og har florert på retroutgivelser i flere tiår. Boone har fortsatt som låtskriver like til i dag, selv om det aldri verken har kommet flere søndags- eller fotball-låter siden.


DANIEL BOONE (f. 1941)
Beautiful Sunday
(Daneil Boone/Rod McQueen)
1972 Penny Farthing
Produsert av Larry Page
Utgitt på albumet Daniel Boone