Donny Osmond – Puppy Love

Det er mulig Norge hadde nok med sine egne barnestjerner i de første årene av 70-tallet. Donald Clarck Osmond svippet bare så vidt innom våre lister – noe man definitivt ikke kan si om hans popularitet i andre land.

Donny Osmond var i 1972 med i The Osmonds, en brødregruppe som onde amerikanske medier elsket å kalle den hvite manns The Jacksons. Den originale kvartetten var riktignok svært så kritthvite i snittet, men den første halvdelen av 70-tallet – ble det pratet om en «Osmondmania» i Statene.

Donny og lillebror Jimmy var de to desidert yngste av søskenflokken, som ble gradvis utvidet fra kvartett til sekstett da disse ble gamle nok.

Donny var visst «gammel nok» da han var seks.

Selv om The Osmonds – og Donny – allerede var et kjent navn for amerikanerne, var det først i 1971 at sanggruppen ble allemannseie for amerikanerne. Dette skjedde gjennom flere populære TV-show og opptredener, og guttene Donny og Jimmy ble selvfølgelig midtpunktet.

Donny var omlag 14 år gammel da han spilte inn Puppy Love, som skulle vise seg å ha en holdbarhet langt utover de fleste slagerne brødrene fikk samlet. Låten var skrevet av Paul Anka tilbake i 1960, og var da en nokså stor slager for Anka selv med en andreplass på Billboard til å slå i bordet med.

For Donny ble den en adskillig større suksess, med blant annet fem uker på topp hos britene.

The Osmonds selv, skal vi komme tilbake tilbake til i 1974 med hit-en Love Me For a Reason, som vel utgjorde høydepunktet i karrieren deres på vår side av Atlanteren.

Suksessen banet også vei for lillebror Jimmy – som scoret tre-fire slagere på egen hånd i disse årene: Deriblant en storslager i Long Haired Lover From Liverpool.

Donny selv fulgte opp med en regge hitsingler, deriblant to nummer 1 hos britene i The Twelfth of Never i mars 1973 og Young Love i august samme år. Frem til 1974, hadde han også 7 singler på topp 20 i USA.

Deretter hendte hva som ofte gjør med unge idoler: De vokser, blir voksne – og klarer sjeldent å etablere en ny karriere, da alle forbinder dem med låtene som gjorde dem populære som tenåringsidoler og barnestjerner..

Donny Osmond er imidlertid et aldri så lite unntak fra regelen. Han beholdt både sangstemmen og talentet etter stemmeskiftet, og slo seg opp en flott karriere på Broadway. På 80-tallet maktet han et solid comeback med flere store hitsingler – blant annet Soldier of Love som gikk helt til nummer to i USA.

Deretter vendte han tilbake til Broadway på siden av andre musikal-opptredener og TV-show, og forble stadig et kjent og familiært navn i Statene.

På siden av karrieren, har han – som resten – av brødrene – markert seg for sitt livssyn i mormonerkirken, og knapt den minste skandalen har versert fra Donnys side gjennom årene.

Puppy Love har blitt spilt inn i en rekke versjoner gjennom årene, men hva vi nordmenn forbinder låten med i dag – er nok en aldri så liten VG-reklame fra noen år tilbake.


DONNY OSMOND (f. 1957)
Puppy Love
(Paul Anka)
1972 MGM
Produsert av Mike Curb & Ray Ruff