Dr. Hook – Sylvia’s Mother

Dr. Hook het frem til 1975 Dr. Hook & The Medicine Show, og de var en gruppe satt midt mellom skjemt og alvor. Kanskje forvirret dette det norske publikumet, da bandet ikke umiddelbart ble store her til lands.

Gruppen startet opp i New Jersey i 1969 på restene av bandet The Chocolate Papers. Året etter ble de fanget opp av produsent Ron Haffkine.

De startet med å spille inn hans filmmusikk, men endte så opp i studio for å skape hva som ble suksessen Syliva’s Mother, samt oppfølgeren The Cover of Rolling Stone (nr. 6 i USA)  – som nettopp førte dem på forsiden av Rolling Stone.

I Storbritannia ble dette oppfattet som skjult reklame, og bandet fikk dermed aldri spilletid på BBC.

Besetningen varierte fra fem til hele syv medlemmer, og viktigst av disse var vokalist Ray Sawye. I kulissene bidro også serieskaperen Shel Silverstein til det meste av både tekst og musikk på de første utgivelsene.

Frontfigur og vokalist Ray Sawyer var rockens eneste enøyde sanger, noe band og plateselskap visste å utnytte til fingerspissene. Fra 1970 til navneskiftet fem år senere, samarbeidet de mye med Silverstein, og dette kom frem i så vel tekster og på scenen, der bandet var mildt sagt underholdende.

Bandet ble selvfølgelig aldri noen kritikker-favoritter, men det brydde platekjøperne seg aldri noe om. Det vil si, Dr. Hook maktet i første omgang ikke å følge opp suksessen med Sylvia’s Mother – i Norge.

Det skulle gå fire år før gruppen igjen fikk en hitlåt i dette landet, men fra da av etablerte Dr. Hook seg som faste leverandører av godtselgende låter og album.


DR. HOOK & THE MEDICINE SHOW
Sylvia’s Mother
(Shel Silverstein)
1972 Columbia
Produsert av Ron Haffkine
Utgitt på albumet Doctor Hook