Gilbert O’Sullivan – Matrimony | Clair

Gilbert O’Sullivan – født Raymond Edward O’Sullivan – skulle egentlig bli kunstner. I 1972 befant han seg som trolig den mestselgende mannlige vokalisten både hjemme på de britiske øyene og i Norge.

O’Sullivan var fra Waterford i Irland, en vikingby liggende sørøst på øya som Irlands femte største. Familien reiste imidlertid til England da Edward/Gilbert var sju år gammel, og bosatte deg der i Swindon.

Gjennom oppveksten utviklet han et talent på flere fronter. Han spilte gitar og trommer, viste tidlig et talent innen malerkunsten – og forsøkte seg også som amatørbokser. Det sistnevnte forlot han ganske raskt, mens malertalentet fikk ham inn på Swindon Art College.

Her møtte han blant annet Rick Davies, et navn som noen år senere skulle bli svært så berømt gjennom bandet Supertramp.

O’Sullivan startet med å skrive egne låter, men mulighetene var få i forholdsvis lille Swindon. Demo-innspillinger ble sendt inn både her og der, men først etter endt skolegang – fikk O’Sullivan endelig napp hos selskapene.

I 1967 fikk han kontrakt med CBS, uten at dette resulterte i noen annet enn et par ordentlige flopper av noen singler. Kontrakten med CBS ble raskt annullert.

Det var først da manager Gordon Mills fikk et par Gilbert-låter i posten, at karrieveien åpnet seg. Mills var manager for Tom Jones og Engelbert Humperdinck, og han så umiddelbart potensialet i O’Sullivans låter.  Resultatet ble synlig og hørbart for alle i 1970, da Nothing Rhymed ble en stor hit i Storbritannia.

Flere mindre singlehits fulgte, før det for alvor tok av med Alone Again (Naturally) i 1971. Denne gikk til nummer 3 hos britene – men suste like til topps på Billboard.

Vi nordmenn hadde ikke helt fått med oss dette her, men fra starten av 1972 trykket også vi Gilbert O’Sullivan til hjertet. Det skjedde typisk nok med en låt som ikke ble utgitt som single i store landene, Matrimony. Denne ble allikevel noe av en landeplage, med en førsteplass og hele 28 uker inne på VG-lista som resultat.

Matrinomy ble først utgitt som single hjemme i Storbritannia i 1976.

Deretter fulgte Norge de utenlandske utgivelsene. Mange husker i dag Ooh-Wakka-Doo-Wakka-Day, en nummer 3 fra oktober – mens den virkelig store slageren skulle bli Clair bare noen uker senere.

Satt som en tilsynelatende kjærlighetshistorie, avslørte Clair seg underveis i låten å være Gilberts niese. Noe slikt måtte jo bare smelte hjertegropene til både små og store – og kanskje spesielt de store.

Matrimony og Clair ble O’Sullivans to nummer 1 i Norge, men i 1973 skulle han da makte nok en toppsingle med Get Down. 1972 var uansett hans store år som artist, og O’Sullivan var også den første iren med betydelig suksess på de norske listene.


GILBERT O’SULLIVAN (f. 1946)
Matrimony
(Gilbert O’Sullivan)
1971 MAM
Produsert av Gordon Mills
Utgitt på albumet Himself


Clair
(Gilbert O’ Sullivan)
1972 MAM
Produsert av Gordon Mills
Utgitt på albumet Back to Front