Hot Butter – Popcorn

Det finnes mange historier bak historiens første elektronika som gikk til topps på de norske listene. Ikke bare gikk den til topps, den ble i det hele årets aller største singleslager.

Det var tyskamerikaneren Gershon Kingsley som tilbake i 1969 presenterte en låt for sitt plateselskap, som kun var laget ved hjelp av Moog-syntesizeren.

Moog-en – og spesielt den noe senere minimoog-en, var begge det ypperste innen elektroniske keyboards på 60- og 70-tallet. Allikevel var de ikke polyfoniske, det vil si at de kun kunne produsere en lyd om gangen – slik at det enda var flere år til at man kunne sette seg ned ved noen tangenter å generere de rene orkestrene.

Kingsley og hans komposisjoner var dermed laget på flerspors båndspillere, en og en lyd om gangen.

Hvordan Kingsley kom opp med sin lille komposisjon i studioet, spriker historiene. En myte sier at låten var tittelløs, og at Popcorn ble dannet nærmest på spøk sammensatt av ordene «pop» for populærmusikk og «corn» for kitch – billig og uoriginal kunst.

Den vanligste myten er allikevel at Kingsley lot seg inspirere av en popcornmaskin, og forsøkte å gjøre om poppingen til både melodi og lyder.

Det var imidlertid først da amerikaneren og keyboardisten Stan Free under prosjektnavnet Hot Butter gjorde en ny innspilling av låten i 1972, at Popcorn ble en stor suksess.

Free var født i 1922 og var egentlig en veteran innen jazz-musikken. Han hadde vært innom First Moog Quartet, som nettopp hadde var et prosjekt sammensatt av komponist Kingsley.

Hot Butter bestod egentlig av fire-fem andre studiomusikere, men prosjektet var først og fremst Stan Frees verk. Frem til 1977 ga han ut flere singler og album i samme spor, gjerne med nokså rare og artige versjoner av kjente slagere, men noen ny stor suksess foruten Popcorn kom Hot Butter aldri i nærheten av.

Popcorn ble derimot en slags klassiker, som på 90-tallet fikk sin renessanse i en haug nye versjoner da dance-bølgen inntok Europa og verden forøvrig. En kuriositet ellers må være en nokså original vokalversjon innspilt av Inger Lise Rypdal og Stein Ingebrigtsen – på norsk.


HOT BUTTER
Popcorn
(Gershon Kingsley/Charles Gordanne/Michaële)
1972 Musicor/PYE
Produsert av Bill Jerome & Steve Jerome
 Utgitt på albumet Popcorn