John Lennon – Imagine

Mytene sier at John Lennons Imagine slett ikke ble noe slager i sin tid. Det er feil. Det riktige blir å si at den ikke ble noen umiddelbar klassiker i sin tid.

Rolling Stone skriver i sin omtale av Imagine:

«It is now impossible to imagine a world without Imagine.»

Det er mulig de har helt rett i det.

Imagine var eneste single fra John Lennons andre egentlige album etter Beatles: Et album som tilbake i 1971 ikke ble mottatt med like store fortegn fra musikkpressen som forgjengeren. Albumet var adskillig mer kommersiell i kantene enn tidligere Lennon-utgivelser, og kanskje falt dette noen kritikere tungt for brystet.

Låtene var igjen produsert i samarbeid med Phil Spector, mens George Harrison medvirket på flere av sporene. En egen promofilm ble også spilt inn for både album og single, noe man ser igjen blant annet i videoklippet under.

Låten Imagine hadde sine røtter i Yoko Onos bok Grapefruit fra 1964, en slags kunstbok som inspirerte Lennon til å skrive tekstlinjen «Imagne there’s no heaven» med tanke for et håp om én verden og ett folk. I overgangen 1971/1972 nådde den topp 10 i mange land og klatret blant annet helt til en tredjeplass på Billboard.

Det var imidlertid etter Lennons død i 1980 at innspillingen fikk med seg nesten en hel verden og helt folk, og Imagine fikk da sin egentlige renessanse etter å ha vært gjemt bort i omtrent et tiår. Den ble det året et av årets mestselgende singleplater, med blant annet en tredjeplass i Norge og en listetopper i Storbritannia som resultat.

Lennon selv likte å se på Imagine som en slags hymne, til tross for at man kanskje kan si at den er mer av en popballade. Det siste har også blitt tatt til ordet fra enkelte, men få, musikkvitere, som påpeker at låta i grunnen er vel enkel og sentimental.

I dag er den derimot Lennons mest kjente innspilling, og den låten utover Beatles’ periode som har blitt spilt inn av andre artister.

1972 var midt i John Lennons rundtur i Los Angeles, og mange mener Imagine – både låt og album – var høydepunktet i Lennons solokarriere. Året var preget av få opptredener, der to veldedighetskonserter i Madison Square Garden var blant unntakene, og et nytt album Some Time in New York City ble heller labert mottatt.

Imagine har blitt gjenutgitt en rekke ganger gjennom årene. Det skulle også gjelde for singlen som kom inn på listene mot slutten av året: Happy X-Mas (War Is Over). Denne vil omtales på disse sidene under 1973.


JOHN LENNON (1940-80)
Plastic Ono Band
Imagine
(John Lennon)
1971 Apple
Produsert av Phil Spector, John Lennon & Yoko Ono
Utgitt på albumet Imagine

*1981