T. Rex – Metal Guru

Gjennom 1971 fikk Marc Bolan og hans T. Rex aldri ordentlig tak på norske platekjøpere, selv om Get It On svippet innom VG-lista et par knappe uker i september.

Dette endret seg imidlertid i 1972, da først Telegram Slam ble liggende seks uker inne på listene i februar – og ikke minst da Metal Guru på sommeren endelig sørget for en toppsingle for Bolan og bandet.

Låten ble T. Rex’ største single i Norge, og den var også deres fjerde nummer 1 i Storbritannia. Den var hentet fra albumet The Slider, som ble liggende 11 uker på VGs albumliste.

I ettertid regnes Metal Guru kanskje som den første virkelig store slageren innen glamrocken. Tekstmessig var den en hyllest til en universell Gud – en Metall Guru – uavhengig av religion.

1972 skapte også en rekke filmklipp rundt T. Rex, der blant annet to Wembley-konserter ble filmet av Ringo Starr og hans Apple Films. Mye av dette materiellet ble brukt til Bolans egen film, Born to Boogie –  en film der man også kunne se et navn som Elton John.

Etter å ha innledningsvis vært kun en duo, var nå T. Rex også et fullt band. Foruten Marc Bolan bestod nå gruppa av Mickey Finn, Bill Legend og Steve Currie – en besetning som varte til omlag 1974 da bandet falt fra hverandre.

For selv om gruppa beholdt et trofast publikum også det kommende året, kom det bare to singler til fra T. Rex inn på våre lister. Disse var Solid Gold Easy Action og 20th Century Boy – begge i 1973.

I 1974 brøt Bolan med produsent Tony Visconti, og det ble en rekke utskiftninger også i bandet. Dette førte til en stagnasjon på listene, og etter fire nummer èn og ytterlige syv topp 10-singler på drøye tre år – var T. Rex omtrent historie som et toppnavn i hjemlandet.

Deres siste virkelig store slager var The Groover i juni 1973, men låter som New York City i 1975 og I Love To Boogie i 1976 tross alt holdt Bolan i søkelyset.

I 1977 tydet imidlertid mye på at at Bolan skulle noe av et comeback. Først gjennom en suksessrik turnè, deretter gjennom et seks ukers TV-show der store navn som David Bowie var gjester.

Det hele endte imidlertid at Bolan ble drept i en bilulykke i september samme år, bare 30 år gammel. Det betydde den endelige slutten for T. Rex som band.

T. Rex oppnådde enorm suksess spesielt hjemme i Storbritannia de få årene de klekket ut singler på løpende bånd, og Marc Bolan var utvilsomt en viktig frontfigur for den gryende glamrocken.


T. REX
Metal Guru
(Marc Bolan)
1972 T. Rex Wax/Ariola
Produsert av Tony Visconti
Utgitt på albumet The Slider