Albert Hammond – It Never Rains in Southern California | The Free Electric Band

Albert Louis Hammond er i dag mest kjent som låtskriver for en rekke amerikanske hits gjennom flere tiår – og også kanskje som far til The Strokes’ Albert Louis Hammond, Jr.?

Tilbake i et par hektiske år på 70-tallet, hadde han derimot en rekke fine suksesser på egen hånd – og i Norge fikk han fem topp 10-singler disse årene.

Hammond var egentlig britisk, født i London og oppvokst i lille Gibraltar. Det siste satte han midt mellom britisk og spansk populærmusikk i oppveksten, noe som forklarer at Hammond alltid har hatt et stort og trofast publikum i nettopp Spania.

Det var også i Madrid han opptrådde med bandet The Diamond Boys fra midten av 60-tallet.

Han var på slutten av tiåret kort innom vokalgruppen The Family Dogg, som fikk en enslig slager i Storbritannia i 1969. Med her var også briten Mike Hazlewood, som i årene som kom skulle bli Hammonds faste låtskrivingspartner.

Oppmuntret av The Hollies‘ siste storslager i The Air That I Breathe, som nettopp var skrevet av Hammond og Hazlewood, reiste Hammond til USA for å satse på en karriere der. Det resulterte i platekontrakt med selskapet Mums Records, som igjen var underlagt Columbia/CBS.

Etter en innledende manøver med låten Down by the River, som strandet langt nede på de amerikanske listene – slo han for alvor gjennom på tampen av året med It Never Rains In Southern California.

I 1973 fulgte han opp med The Free Electric Band, som faktisk ble hans eneste listeplassering hjemme i Storbritannia. Den virkelig store suksessen kom vel aldri i statene heller, men han serverte en rekke hits videre som nådde høyt på listene i Skandinavia og Mellom-Europa.

På tampen av 1973 kom Peacemaker, som kapret en fjerdeplass på VGs single-.liste. Året etter kom to nye hits i Everything i Want To Do og I’m a Train. Sistnevnte ble hans aller største suksess på de tyske listene.

Selv om Hammond aldri sluttet å opptre eller gi ut innspillinger selv, satset han bevisst fra midten av tiåret som låtskriver. En av hans første og største suksesser her, var Leo Sayers nummer én fra 1977: When I Need You.

På 80-tallet samarbeidet han med rekke låtskrivere – blant andre Diane Warren, og skrev singlehits og låter for navn som Whitney Houston, Chicago, Starship og Tina Turner. Alle fikk stor suksess med låter skrevet av Hammond.

Ved siden av dette beholdt han et stort navn spesielt i Spania, og han har utgitt en rekke album på spansk og engelsk på dette markedet.


ALBERT HAMMOND (f. 1944)
It Never Rains In Southern California
(Albert Hammond/Mike Hazlewood)
1972 Epic
Produsert av Albert Hammond og Don Altfeld
Utgitt på albumet It Never Rains In Southern California


The Free Electric Band
(Albert Hammond/Mike Hazlewood)
1973 Epic
Produsert av Albert Hammond og Don Altfeld
Utgitt på albumet The Free Electric Band