Anne Marie David – Tu te reconnaitras

Anne Marie David ble den tredje syngedamen på like mange år som vant Eurovision Song Contest for et miniputtland. Det var også den tredje på rad syngende på fransk – og den tredje på rad som ikke var hjemmehørende til landet hun representerte.

Davids Tu te reconnaîtras ble riktignok ikke en like stor hit som Severines (1971) og Vicky Leandros‘ (1972) seierlåter, men balladen bet allikevel godt fra seg på listene både her til lands, i Storbritannia og i Europa for øvrig. I dag er den nok litt glemt bak de to forutgående vinnerne, men har forblitt populær blant ESC-fansen.

I Norge ble den spilt inn som En del av deg selv, signert Gro Anita Schønn. David spilte den også inn på flere språk, der for eksempel den engelske versjonen fikk tittelen Wonderful Dream – den tyske Du bist da.

Komponist Claude Morgan, en fransk-tunisier, skulle vi få høre med til. Han dukket i 1975 opp som bakmann for farsotten Bimbo Jet. Teksten til låten var skrevet av Vline Buggy, men hun fantes ikke.

Buggy var egentlig et pseudonym for to søstre: Evelyn Yvonne og Liliane Konyn. Det var sistnevnte som stod bak linjene til Tu te reconnaîtras. Den eldre søsteren hadde falt fra allerede i 1962. Liliane regnes i dag som en liten legende innen fransk pop både fra 60- og 70-årene, og hun ga seg først i bransjen like før pandemien i 2020.

Anne Marie David hadde blitt et kjent navn i Frankrike i 1972 gjennom en fransk oppsetning av Jesus Christ Superstar, der hun håndterte rollen som Maria Magdalena. Hun var franskfødt, selv om hun representerte Luxembourg i finalen av ESC i 1973

Noen voldsom suksess ventet vel ikke David i ettertid, men hun fikk et trofast publikum – og ble etter hvert riktig så stor i Tyrkia.

Sporadiske utgivelser ga riktignok fra seg noen få hitlåter hjemme i Frankrike, men hun ble etter hvert vel så kjent på scenen: Blant annet gjennom Le vent tourbillon, som var en musikal rettet mot den yngre garde.

I 1979 deltok hun igjen i Eurovision, denne gangen for Frankrike, og inntok da en fin bronseplassering. I 1982 og 1983 fikk hun oppmerksomhet gjennom flere opptredener i Norge.

David forlot musikkbransjen i 1987 etter egentlig aldri å ha fått sving på den store karrieren. Fra 2003 har hun igjen vært aktiv med en rekke nye og gamle innspillinger – og faktisk til tider blitt møtt med et adskilligere mer henrykt publikum enn fra karrieren tiår tidligere.


ANNE MARIE DAVID (f. 1952)
Tu te reconnaîtras
(Claude Morgan/Vline Buggy)
1973 DJM
Produsert av Pierre Cao