Benny Borg – Balladen om Morgan Kane

Benny Artie Borg slo gjennom i Norge som en slags moderne trubadur, og var til tross for sitt svenske opphav en viktig brikke i å fremme norsk som språk for pop-musikken i første halvdel av 70-tallet.

Benny hadde fått et navn hjemme i Göteborg i midten av 60-årene, for de da ennå ukjente Streaplers. I 1968 ble han og bandet Nilsmen hyret inn av Arne Bendiksen for bruk på hans Svensktopp-serie – men etter å ha innledet et forhold til Kirsti Sparboe, både musikalsk og på privaten, ble repertoaret til Benny bare norskere og norskere.

Utenfor Svensktopp-serien ble Benny Borg etter hvert også kjent gjennom innspillinger og opptredener sammen med Grethe Kausland, før han i 1973 fikk stor suksess med en låt basert og inspirert av Kjell Hallbings uhyre populære bokserie om Morgan Kane.

Utgivelsen var nokså unik i sin tid, da det var en helt ny kombinasjon av musikk og en tekst pennet av forfatteren av bøkene selv. Det ble sannsynligvis reist spørsmål om dette var en form for skjult i reklame i lokalene til NRK, der slikt skulle man jo ikke ha noe av.

Det er også verdt å trekke frem singlecoveret, som viste Marshall Kane slik han fremstod på forsiden av bokserien – uten Benny Borgs navn utmerket.

Suksessen førte til en av de første store låtene på nystartede Norsktoppen, og i kjølvannet vanket også en tidenes første Spellemannspriser. En liten oppfølger, Legenden om Metzgar, ble også en fin suksess. I etterkant fikk han stadig spilletid, spesielt på radio – og ofte i tospann med Sparboe.

Fra 1974 var Benny egentlig først og fremst låtskriver og underholder, og han ble deretter mest kjent som komponist og tekstforfatter til flere samfunnsrealistiske låter og hits som Den store dagen (Hanne Krogh) og En spennede dag for Josefine (Inger Lise Rypdal).

Han stod også bak Bjøro Hålands store suksess på starten av 80-tallet, der låter som I Love Norwegian Country og Hei gamle landevei ble landeplager.

Etter hvert ble scenen Borgs fremste base, og fra midten av 70-årene – var han så og si et assosiert medlem av Dizzie Tunes. Etter at disse la inn årene på 90-tallet, har han tuslet med sitt – med diverse soloutgivelser og opptredener og egne forestillinger.

Balladen om Morgan Kane ble siden spilt inn på nytt av Benny Borg selv, i samarbeid med Penthouse Playboys.


BENNY BORG (f. 1945)
Balladen om Morgan Kane
(Benny Borg/Kjell Hallbing)
1972 Polydor
Produsert av Benny Borg & Johnny Sareussen