Björn & Benny, Agnetha & Frida – Ring Ring

ABBA kalte seg slett ikke ABBA tilbake i 1973, men imidlertid det noe tungpustne Björn & Benny, Agnetha & Frida.

Å navngi prosjektet etter de fire medlemmene, var helt naturlig – da alle fire var opptatt godt og stødig musikalsk på egne ben. I tillegg var spesielt de to herrene allerede kjente ansikter for det norske publikumet.

Björn Ulvaeus og Benny Andersson hadde skrevet sin første låt sammen allerede i 1966, da de begge var medlemmer av sine egne og høyt oppegående grupper. Benny hadde suksess gjennom The Hep Stars, mens Björn nøt suksess på svensk gjennom Hootenanny Singers. Begge solgte i bøtter og spann også i Norge.

I 1969 brøt de med disse bandene, og startet opp som en duo – Björn og Benny. En av deres første låter var She’s My Kind of Girl, som ble en pen suksess i Japan og senere inkludert på Ring Ring-albumet i 1973. Med seg i bagasjen hadde duoen et repertoar både på svensk og engelsk, men sistnevnte ble ganske kjapt det foretrukne språket – da duoen satset bevisst på et gjennombrudd også utenfor Sverige og Skandinavia.

Etter fin suksess hjemme i Sverige på starten av tiåret, gikk man i studio sommeren 1972 der man spilte inn hva som kan sies å være den første ordentlige ABBA-innspillingen. Björn hadde da allerede rukket å gifte seg med Agnetha Fältskog, mens Benny flørtet med norskfødte Anni-Frid Lyngstad.

Begge jentene var kjente navn i Sverige, gjennom flere solo-utgivelser og gode salgstall. Ingen av dem hadde imidlertid blitt noe kjente navn i Norge, om man ser bort fra hva man fikk hørt på svenske samleplater og ikke minst den ennå populære Svensktoppen.

People Need Love ble en måtelig suksess, stadig som Björn og Bennys eget prosjekt der jentene stort sett bidro på bakgrunnsvokal.

Single nummer to ble derimot lagt mer merke til, og fra He’s Your Brother høsten 1972, fikk Agnetha og Frida en mer sentral rolle på vokalene. Suksessen førte til at kvartetten ble invitert til svenskens MGP – Melodifestivalen – der Ring Ring ble fremført på svensk og endte på en noe skuffende tredjeplass. Den ble imidlertid en stor suksess både i Norge og Sverige i etterkant, og gjorde det også skarpt i Belgia. En lansering i Storbritannia endte derimot i komplett fiasko.

Allikevel var det først på dette tidspunktet at de fire i bandet bestemte seg for å satse videre som ei gruppe, og gjennom året ble andre engasjement og forbindelser avsluttet. I oktober 1973, under forberedelsene til neste års – bokstavelig talt – Waterloo, fikk kvartetten det definitive bandnavnet: ABBA.

Ring Ring ble utgitt både på svensk og engelsk, og i Norge fikk den også gjennom en innspilling på Treff-serien stor suksess på norsk. Det virker allikevel som om det var den engelske versjonen som ble utgitt som 45′ her til lands.

Albumet Ring Ring bar preg av å være et 50/50 samarbeid mellom gruppemedlemmene, da Björn og Bennys vokaler er langt mer fremtreende enn på senere utgivelser. Albumet ble en fin suksess i Norge, men karret seg bare til en tiende plass. Albumet ble derimot liggende inne på VGs albumliste i seksten fine uker.

Det er forøvrig den eneste utgivelsen fra bandet, der en låt ikke er skrevet av Andersson/Ulvaeus. Disillusion var skrevet av Agnetha Fältskog.

I en lang tid siden 1973 var originalversjonen av Ring Ring nesten borte og glemt. Det var en remikset utgave fra 1974 som ble spilt og inkludert på diverse samlealbum. Listeplasseringen under for Storbritannia, henviser nettopp til denne nyutgivelsen.

Versjonen fra 1974.

Da var den utgitt nesten som en slags oppfølger til Waterloo, låten og albumet som virkelig skapte det store gjennombruddet for ABBA også utenfor Skandinavia.


BJÖRN & BENNY, AGNETHA & FRIDA
Ring Ring
(Benny Andersson/Björn Ulvaeus/Neil Sedaka/Phil Cody)
1973 Polar
Produsert av Benny Andersson og Björn Ulvaeus
Utgitt på albumet Ring Ring

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert for escNorge.