Carly Simon – You’re So Vain

Fra New York kom Carly Elisabeth Simon, og lite visste hun i november 1972 at hun hadde en låt og single som skulle holde seg overraskende godt like til vår tid.

Simon kom fra visemiljøet og hadde i flere år opptrådd sammen med søsteren Lucy i The Simon Sisters. De gikk hver til sist i 1969, i alle fall profesjonelt, og Carly valgte å satse videre på egen hånd.

Etter en kort tur innom John Lennon og Yoko Onos backing-gruppe Elephant’s Memory, fikk hun kontrakt med Elektra og produsenten Eddie Kramer. Hennes to første album ble helt greit mottatt hjemme i statene, før det hele tok av på nyåret 1973 med You’re So Vain.

Den gikk helt til topps i USA og flere andre land, og landet også høyt hos britene. Låten ble også godt kjent i Norge, blant annet gjennom en innspilling med Gro Anita Schønn – men Carlys originale innspilling kom aldri inn på listene. Derimot solgte albumet No Secrets bra også her hjemme.

Både låten og tekstlinjene festet seg gjennom årene, og den litt mystiske refreng-strofen You’re so vain, you probably think this song is about you, har helt frem til i dag ført til spekulasjoner om hvem Simon egentlig til og om.

Hun har ikke dempet diskusjonene, ved å stadig legge ut hint om både den ene og andre. Uten egentlig å røpe noe som helst.

You’re So Vain solgte i over millionen bare i USA, og regnes i dag som både en viktig innspilling og en aldri så liten klassiker fra de første årene av 70-tallet.

For nordmenn våknet interessen for Simon først noen år senere, i 1977, da hun spilte inn tittel-låten til det årets Bond-film: Spionen som elsket meg (The Spy Who Loved Me). Det vil si, det var en av ytterst få Bond-låter som hadde egen tittel: Nobody Does It Better. Film-tittelen blir imidlertid nevnt i tekststrofene.

På single-fronten er og var dette Carly Simons eneste hitlåt i Norge, men der er nordmenn ikke alene. Hun var og er stadig først og fremst et amerikansk navn, med bare sporadiske suksesser på vår side av Atlanteren. Det gjelder også hos britene.

Der har hun fremdeles en sterk og populær posisjon, og til tross for at musikkpressen ikke alltid har vært like snille mot alle hennes utgivelser – har hun allikevel innkassert flere priser og grammys gjennom flere tiår.

Etter 2009 har hun vært mindre aktiv på platefronten, etter å ha spilt inn album og låter kontinuerlig siden gjennombruddet med You’re So Vain.

Simon har også markert seg politisk og gitt ut flere barnebøker, og er blant de mest respekterte singer/songwriters fra 70-tallet i amerikansk visepop. Videoen under er en kombinasjon av originalinnspillingen og Simon fra 2012.


CARLY SIMON (f. 1945)
You’re So Vain
(Carly Simon)
1972 Elektra
Produsert av Richard Perry
Utgitt på albumet No Secrets