Cat Stevens – Can’t Keep it In

Etter suksessen med Morning Has Broken i 1972, stilnet det noe for Cat Stevens når det gjaldt de største singlelåtene.

Det betydde ikke at populariteten la seg, for hans 1973-album – Foreigner – ble en av hans største suksesser og hans eneste nummer 1-album i Norge.

Før Foreigner, kom imidlertid albumet Catch Bull at Four der Can’t Keep it In er hentet fra. Norge var omtrent det eneste landet der denne ble en singlehit, hans andre og siste single på VGs Topp 10-liste. Catch Bull at Four står imidlertid tilbake som hans mest suksessrike i USA.

Foreigner var nokså annerledes enn tidligere Stevens-utgivelser, der hele A-siden var fylt opp av en enkelt og lang suite. Det var tydelig at Stevens fra denne utgivelsen ønsket å eksperimenter mer med musikkstilen, og gikk sakte bort fra den akustiske folkrocken han hadde blitt berømt for.

Senere utgivelser solgte også bra, men fra 1975 ble det lengre mellom de helt høye listeplasseringene.

Cat Stevens siste ordinære album – som Cat Stevens – ble 1978-utgivelsen Back To Earth. Da var han allerede så dypt inne i sin fascinasjon for islam, at han året etter omdøpte seg selv til Yusuf Islam – og trakk seg omtrent helt tilbake fra offentlige opptredener.

En stund arbeidet han kun som lærer i det muslimske miljøet i London, og ønsket ikke på noen måte å opptre med eldre hits og låter. Fra slutten av 80-tallet, vendte han imidlertid tilbake til musikken – da med for det meste noen mer eller mindre tilbakelente utgivelser, langt fra repertoaret fra 1970-tallet.

Imidlertid ble han noe mildere stemt for sine gamle hits med årene, noe som blant annet resulterte i flere opptredener – og et samarbeid med Ronan Keating på starten av 2000-tallet: Father and Son ble da en stor singlehit – over 30 år etter den første innspillingen av låta.

I 2006 kom Stevens/Islams første pop-utgivelse siden 1978. Samme år opptrådde han på Nobelkonserten i Oslo.

Cat Stevens fremste låter har blitt klassikere – og innspilt på nytt av mange artister i en bråte med innspillinger. Låter som Wild WorldMorning Has Broken og The First Cut is the Deepest, har vist seg å ha en levetid langt utenfor både sjanger og år.

Stevens har også markert seg sterkt politisk til forsvar for islam, spesielt i sammenheng med 11/9-angrepene i USA.


CAT STEVENS (f. 1947)
Can’t Keep it In
(Cat Stevens)
1972 Island
Produsert av Paul Samwell-Smith
Utgitt på albumet Cath Bull at Four