Gro Anitas tredje store single kom to år hennes forrige, akkurat da mange hadde startet å regne henne som en typisk albumartist. Eviva España huskes godt ennå i dag.
Gro Anita var i 1972 trukket med av Terje Fjærn og Arve Sigvaldsen inn i plateselskapet Talent og Treff-serien sammen med Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rydpal, en plateserie som solgte i over millionen fra 1973 til 1978.
Terje Fjærn var også et av ankerpunktene som musikalsk leder i en haug hjemlige MGP-finaler på 70- og 80-tallet. Han var dirigent blant annet da Bobbysocks vant i 1985.
Da de norske finalene på 70-tallet hadde to fremføringer av hvert bidrag, med stort orkester og band, var Fjærns orkester mange ganger ansvarlig som backing-gruppe for band-versjonene.
Gro Anita Schønn deltok kanskje derfor ikke overraskende i fem nasjonale finaler fra 1971 til 1976. Hun sang vinnermelodien Å for et spill i 1973 sammen med Rypdal, Ingebrigtsen og Ola Nergaard – men det ble versjonen med Bendik Singers som skulle representere Norge i Luxembourg.
Eviva España ble derimot utgitt på hennes opprinnelige selskap, RCA, trolig fordi hun stadig var kontraktsbundet til flere utgivelser. Denne låten stammet fra Belgia og var opprinnelig utgitt på nederlandsk, men spredde seg raskt på det meste av kloden i utallige versjoner på en rekke språk.
Gro Anitas versjon slo virkelig an tonen på det nyankomne og nokså trendy syden-kjøret, men den ble også hennes siste store suksess som singleartist. Det var dermed ikke sagt at man hadde hørt det siste av Gro Anita som artist.
I 1976 skapte hun noe furore i mediene med utgivelsen Under ett tak, som den gang var en nokså dristig låt om to homofile samboere. Dette var egentlig en låt av britiske Bay City Rollers, som også hadde hitsingler i Norge på midten av tiåret.
Samme år skapte en kjedelig Sør-Afrika-sak bølger av kritikk, og et tenkt besøk i det kulturelt boikottede landet, ble omsider avlyst.
På slutten av 70-tallet valgte Gro Anita å delta dels på diverse country-samlinger, en musikkstil som stemmes hennes passet godt til, samt hun tok et par modige karrierevalg gjennom dels å gå over til scenen. Hun fikk mye skryt for sin tolkning av vampete Magenta i den norske versjonen av Rocky Horror Show.
Hennes siste ordinære utgivelse kom i 1980, Innefra og ut.
Gro Anita Schønn hadde en varm og naturlig myk stemme, som kanskje kan sammenlignes noe med Hanne Kroghs. Hun ble kjent for å ikke være redd for såkalte «utfordrende positurer», sett i perspektiv av hva som var akseptabelt av en kvinnelig artist på 70-tallet, og i lys av dette fikk hun et aldri så lite diva-stempel gjennom årene.
Samtidig var det nok følelsen av å bli satt i en syngedamebås, kombinert med masse mediaoppmerksomhet og både press fra plateselskap som samarbeidspartnere, som gjorde at Gro Anita etter Innefra og ut trakk seg fullstendig tilbake fra søkelyset.
«Jeg var for snill», stod hun åpenhjertig frem i et norsk ukeblad like etter – og deretter ble hun en slags norsk Greta Garbo, som unngikk mediene og gikk offentlig rundt med hatter og mørke solbriller for å ikke bli gjenkjent.
I 1991, da den norske MGP-finalen ble avlyst, gjorde hun derimot comeback og ble tilsynelatende frisk og humørfylt intervjuet av Jahn Teigen direkte på NRK. Hun forsøkte å utnytte CD-revolusjonen med både nyinnspillinger og samleplater av sine 70-talls hit, men forsvant deretter igjen fra mediene.
I ettertid har det kommet frem at Gro Anita slet med mye sykdom gjennom årene, og det var av en kraftig lungebetennelse hun gikk bort i 2001.
Historien om Gro Anita Schønn forteller om en artist som ikke ønsket å la seg styre av datidas media og etikette. Den forteller om en artist som trolig ble satt i en bås der hun ikke følte seg hjemme.
Men historien forteller også om en Gro Anita som kunne finne på å reise seg opp fra en av de bruneste utestedene i Oslo og ljome fra seg Eviva España fra full hals.
GRO ANITA SCHØNN (1950-2001)
Eviva España
(Lars Caerts/Leo Rozenstraten/Kari Nergaard)
1973 RCA
Produsert av Terje Fjærn
Merknad: Deler av denne artikkelen har tidligere blitt publisert for escNorge. Enkelte detaljer er delt velvillig gjennom personer som stod Gro Anita nært.