John Lennon – Happy X-mas (War is Over)

Happy X-mas (War is Over) ble slett ingen umiddelbart klassiker for Lennon og Yoko Ono. Den ble imidlertid hans siste singlehit på de norske listene for resten av tiåret.

Hos britene har singlen og låten siden blitt en gjenganger på listene rundt juletider, og den høyeste plasseringen på de britiske listene oppnådde den ikke helt overraskende etter Lennons død i 1980. Alle fire fra The Beatles skulle for øvrig gi ut musikk med henvisning til julen, men Lennon var den første.

I Storbritannia og Norge ble ikke singlen gitt ut med det samme. Låten var på markedet flere steder på tampen av 1971, men først ett år senere – var den å finne i våre butikker.

Tekstmessig var den opprinnelig skrevet med tanke på den pågående Vietnam-konflikten, men i dag er den mer kjent som en ren standard innen nyere tids julerelaterte låter. Med på innspillingen er The Harlem Community Choir – et barnekor fra bydelen Harlem i New York.

På en måte avsluttet Happy X-Mas fire år med fredsrelaterte aktiviteter og musikk fra Lennon, og i dag synes den som en klar fortsettelse av albumet Imagine. Singlen var også produsent Phil Spectors aller siste suksess på de norske listene.

John Lennons videre utgivelser ble nå mer personlige – og utgivelsene markerte seg verken kommersielt eller kunstnerisk på samme måte som første halvdel av tiåret. Besnærende nok var hans siste album for tiåret  – Rock ‘n’ Roll i 1975 – en samling av kun coverlåter.

Før han høsten dette året tok en fem års pause for å «stelle hjemme», hadde han også rukket å lage flere nokså eksperimentelle filmer sammen med Yoko Ono. Og en konsert i 1974 fra Madison Square Garden sammen med Elton John, skulle siden ble udødeliggjort gjennom Johns hyllest i låta Empty Garden i 1982.

I oktober 1980 kom John Lennon med godt mot og ny opitisme med sin første nye låt på over fem år: (Just Like) Starting Over.

Optimismen og lykken skulle vare i snaue to måneder.


JOHN LENNON (1940-80)
John & Yoko | The Plastic Ono Band
Happy X-Mas (War Is Over)
(John Lennon/Yoko Ono)
1971 Apple
Produsert av Phil Spector