Rolling Stones – Angie

Rolling Stones som stødig leverandør av hitsingler, stanset på ingen måter ikke med Angie i 1973. Men den ble deres virkelig siste store hitlåt i Norge.

Med unntak av 1970, hadde Stones levert femten hitsingler hvert eneste år siden 1964. Imidlertid hadde kun Satisfaction og The Last Time tilbake i 1965 nådd førsteplassen i Norge. Angie ble den tredje, og faktisk den første store Stones-balladen som fenget norske ører.

1973 ble enden på tre gyldne år for gruppa, da de rundet av en flott rekke med kritikerroste album. Goat’s Head Soup var årets album og ble i likhet med forgjengerne en stor suksess.

Et underlig fenomen med Stones i 1973, var fraværet av oppstyr rundt bandets opptredener. Årets turné var europeisk, der mange nordmenn reiste til Göteborg for å oppleve gruppa live.

Deretter begynte imidlertid utgivelsene å bli noe mer ujevne, selv om fans og publikum slett ikke sviktet dem. De største høydepunktene – og singlene – skulle det bli lengre mellom. Mick Taylor forlot Stones året etter, og han ble da etterfulgt av Ronnie Wood (f. 1947) som blant annet hadde vært innom Steve Marriots The Faces.

Neste virkelig store Stones-år, kom vel ikke før i 1977 – da de fikk suksess med Miss You og albumet Some Girls. Litt discoflørt var å høre mellom gitarene, noe som sjokkerte en del fans – men også viste at bandet våget å eksperimentere med stil og sjangre. Selv om de velkjente gitarriffene stadig var å høre.

Samme kom Keith Richards i søkelyset grunnet en narkotikadom, og han ble faktisk dømt til å spille en egen veldedighetskonsert etter en batalje i rettsapparatene på flere måneder.

Start Me up fra 1981, ble en milepæl for Stones. Den er ennå i dag deres siste topp 10-single i hjemlandet, og mange regner denne låten som kanskje bandets siste store «klassiske» innspilling der de fleste Stones-kjennetegnene er i behold. Albumet samme år, Tattoo You, ble også en storselger.

Samarbeidet mellom Jagger og Richards begynte deretter å ramle fra hverandre, noe som kom til syne på stadig færre opptredener og heller labre utgivelser. Undercover ble ingen stor suksess i 1983, selv om kritikerne slett ikke syntes dette var så ille. Dirty Works fra 1986, var imidlertid langt fra noen milepæl, s selv om singlen Harlem Shuffle faktisk ble deres høyeste plasserte single i Norge nettopp siden Angie.

Etter et halvt tiår med krangling og mer eller mindre vellykkede soloforsøk, fant så Jagger og Richards tilbake til notene på tampen av tiåret. Steel Wheels, anført av singlen Mixed Emotions, førte bandet tilbake til førsteplass i Norge for første gang siden 1973.

Bill Wyman forsvant fra gruppa i 1992, og Stones forsvarte som kvartett. De har siden aldri oppnådd samme suksess som på i de gyldne årene på 70-tallet, men deres tre studio album i nyere tid: Voodoo Lounge (1994) Bridges To Babylon (1997) og A Bigger Bang (2005), har allikevel stort sett fått greie kritiker – og solgt tilsvarende greit.

Rolling Stones  er selvfølgelig i dag en av rockehistoriens viktigste grupper, selv om produksjon og låtskriving gjennom årtiene har variert fra det labre til det glimrende.

I 2012 feiret Stones sitt 50-års jubileum med flere, om ikke så mange, konserter – samt en ny samleplate GRRR! inkludert to nye låter. I 2020 kom singlen Living in a Ghost Town, til dags dato Stones siste nyinnspilling.

Etter at Charlie Watts falt fra i august 2021, er Stones i dag i realiteten en trio med Jagger, Richards og Wood. Visstnok uten noen som helst planer om å legge bandet på hyllen.


ROLLING STONES
Angie
(Mick Jagger/Keith Richards)
1973 Rolling Stone Records
Produsert av Jimmy Miller
Utgitt på albumet Goat’s Heads Soup