Slade – Skweeze Me, Pleeze Me

Slade hadde allerede opparbeidet seg et rykte som et drivende live-band, da de i 1971 etter flere mislykkede forsøk, slo gjennom i Storbritannia.

Nordmenn avventet disse meget britiske herrene et par år til, før Guduy T’Jane forsiktig vekket oppmerksomheten i januar 1973. Det ble deretter Skweeze, Pleeze Me som for alvor sørget for et gjennombrudd på sensommeren.

Slade ble opprinnelig dannet i 1966 i Wolverhampton på grunnlag av bandene The Mavericks og ‘N Betweens. Drivkreftene i sistnevnte, var trommis Don Powell and gitarist Dave Hill – som dette året fikk rekruttert Jim Lea på bass og etter mange overtalelser, Noddy Holder på vokal og gitar.

Denne kvartetten skulle holde det gående uten utskiftninger like til 1992.

Som ‘N Betweens opparbeidet gruppa seg sakte et godt rykte som et feiende live-band, men de få – og nokså lokale – innspillingene, solgte svært dårlig. I 1969 ble de signert til Phillips, byttet navn til Ambrose Slade – og fikk utgitt sitt første album: Beginnings, under særlig bedre oppmerksomhet.

Det til tross for at albumet inneholdt låter av så vel Jeff Lynne som Frank Zappa.

De ble så fanget opp av Chas Chandler, som hadde hatt suksess gjennom The Animals, samt også en stund vært Jimi Hendrix’ manager. Han fikk bandet over på Polydor og oppfordret også kvartetten til å forsøke å skrive sine egne låter.

Både hår og gitarstrenger ble lengre og tettere, og med albumet og singlen Coz I Luv You i 1971 – fikk Slade omsider et gjennombrudd. Da var også stilen forandret fra en slags tradisjonell skinhead-rock, til syng med-refrenger, glam og en noe avslappet holdning til engelsk rettskriving.

I Storbritannia ble de fra da den fremste gruppa innen glamrocken – og fra 1971 til 1975 hadde Slade tolv tolv strake singler inne på britenes topp 10, hvorav fire nummer én.

Nordmenne slang seg omsider med, og Slade ble fra 1973 også store i Norge. De klarte ikke helt å overgå konkurrentene Sweet her i landet: Men Skweeze Me, Pleeze Me var slett ikke deres siste store låt.

På tampen av 1973 gikk My Friend Stan til nummer fem på VGs topp 10 – før deres klassiker, Merry X-Mas Everybody, oppnådde en fjerdeplass i overgangen til 1974.


SLADE
Skweeze Me, Pleeze Me
(Noddy Holder/Jim Lea)
1972 Polydor
Produsert av Chas Chandler
Opprinnelig utgitt på samlealbumet Sladest