Svenne & Lotta | Sandy

Svenne & Lotta var og er en svensk duo som ble bygget på restene av The Hep Stars.

Hep Stars hadde i 1967 forlatt det meste av sitt engelskspråklige repertoar, og satset i et års tid på et adskillig mer trygt og vidtomfattende marked hjemme i Sverige. Til tross for en enorm suksess med I natt jag drömde, ble ikke videre utgivelser like godt mottatt – og flere omveltninger i besetningen fulgte deretter.

I 1969 ble Björn Ulveaus hyret inn fra Hootenanny Singers. Hep Stars var da en kvartett med også Benny Andersson i bandet, en Andersson som egentlig hadde forlatt gruppen året i forveien.

De to gjenstående medlemmene og også de to som frontet det hele, var kjæreste – og senere ekteparet – Svenne og Lotta Hedlund.

Svenne – egentlig Sven Ove – var veteran fra Hep Stars og hadde fulgt bandet gjennom hele karrieren på 60-tallet. Charlotte Jean Walker kom fra Philadelphia, og hadde turnert i Skandinavia i jentebandet The Sherrys.

Tidligere på tiåret hadde Sherrys hatt et par små hits på amerikanske listene, uten at det store gjennombruddet kom. De ble imidlertid vel så populære på vår side av Atlanteren – og spesielt her i nord.

Hep Stars ble først formelt oppløst i 1973, men da hadde alle de fire fra 1969-besetningen startet helt andre karrierer. Andersson/Ulvaeus var i starten av ABBA-karrieren, mens Svenne & Lotta satset hardt som duo – også utenfor Sverige.

En viss suksess utenom Skandinavia, kom i Nederland og Australia – da under navnet Sven & Charlotte.

Sandy var deres første av to store hits for duoen, en låt som var skrevet av den amerikanske ringreven Dion. I det hele tatt bestod repertoaret både på scene og plate stort sett av allerede kjente og eldre låter.

Sandy ble omtrent like kjent i Norge i sin norske utgave, Ha det bra, vi ses i morgen, med Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rypdal.

Svenne & Lotta mistet ikke kontakten med sine venner i Björn og Benny, og flere låter ble skrevet og produsert av disse i årene som kom. Duoens neste store suksess kom like før ABBAs 1975-utgivelser, der Svenne & Lotta sang Bang en boomerang i den svenske Melodifestivalen.

Til tross for at den ikke vant, ble den av vårens store slagere i hjemlandet – og singlen krysset også grensen og snek seg inn på den norske VG-listen.

Bare måneder senere, ble låten i engelsk versjon inkludert på ABBAs tredje album. I det hele tatt spilte ekteparet inn flere Andersson/Ulvaeus-låter på både engelsk og svensk.

Svenne & Lotta maktet å holde karrieren noenlunde ved like ut tiåret, men tok det fra starten av 80-tallet noe roligere. De har vel egentlig aldri lagt inn årene, og fra tid til annen, har de også opptrådd med og som Hep Stars.

Svenne Hedlund gikk bort i desember 2022.


SVENNE & LOTTA
Sandy
(Dion Francis DiMucci)
1973 Polar
Produsert av Benny Andersson, Björn Ulvaeus og Svenne Hedlund
Utgitt på albumet Oldies But Goodies