Tony Orlando & Dawn | Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree

1973s mest populære låt – i de fleste verdenshjørner – var en sentimental historie om en mann som vender hjem til sin kjære etter tre år innenfor murene.

Om han er velkommen tilbake, venter det ham ei gul sløyfe rundt det gamle eiketreet foran hjemmet. Det venter ham ikke bare én, men hundrevis.

I spissen for Dawn var en herre født Michael Anthony Orlando Cassavitis (f. 1944). Han hadde hatt en heller laber karriere utover 60-tallet, og endte opp med å trekke seg helt tilbake fra musikkindustrien på slutten av tiåret.

Imidlertid startet han å jobbe som vokalist på demo-er for låtskrivere, og i 1970 ble Dawn omtrent født som en tilfeldighet – da låten Candida ble en hit i USA – og også i Norge der den gikk opp til en fjerdeplass på senvinteren.

Orlando var da bundet til en kontrakt med forlaget April, og deretter kunne ikke navnet hans brukes på innspillingen. Dette ble noe av en ufordring for både plateselskap og låtskrivere, da oppfølgeren Knock Three Times ble en da større suksess: Denne gikk like til topps både i hjemlandet og i Storbritannia.

Man hadde plutselig en vokalist under et gruppenavn med stor suksess – som egentlig ikke eksisterte.

Lille Bell Records klarte imidlertid sammen med Tony  å løse opp i kontrakter og navn, og Dawn ble deretter omdøpt til Tony Orlando & Dawn: En Orlando som etter ti år med hard jobbing og lite suksess, endelig kunne nyte gode salgstall og stor popularitet.

De neste utgivelsene ble ironisk nok langt fra de største suksessene, før Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree ble noe av en landeplage sommeren 1973. Den ble på verdensbasis en av de aller største slagerne fra første halvdel av dette tiåret, og har siden overlevd i en rekke versjoner – spesielt i mer countryvennlige versjoner.

En gul sløyfe var en nostalgisk og mye brukt mote for gifte fruer i starten av århundret, for å vise sin tilhørighet til ektemennene.

Etter Dawns store slager, kom moten delvis tilbake – og det ble populært å føre historien fra låten også over til hverdagen, for de som ventet på en fengselsfugl hjem etter noen måneder – eller år – innenfor murene.

Låtskriverne, Irwin Levine and L. Russell Brown, var de samme som på de fleste av Dawns innspillinger – inkludert Candida og Knock Three Times.

I Norge ble det ingen flere hitsingler for Orlando & Bloom, men de maktet å opprettholde et publikum hjemme i USA et par år videre. I 1975 gjeninntok de toppen av Billboard med He Don’t Love You (Like I Love You), men deretter gikk det raskt nedover.

Orlando fikk et sammenbrudd, både fysisk og psykisk, og forsvant hodestups ut av mediene. Han kom seg omsider på føttene, og fortsatte en mer fasjonabel karriere innen Las Vegas-klassen – og ikke minst på utallige TV-show.

Siden 90-tallet, har konsentrert seg om sitt eget Tony Orlando Yellow Ribbon Music Theatre hjemme i Branson, Missouri.


TONY ORLANDO & DAWN
Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree
(Irwin Levine/L. Russell Brown
1973 Bell
Produsert av Hank Medress og Dave Appell
Utgitt på albumet Tuneweaving