1974

1974 var et høydepunkt for flere av det tidlige 70-tallets impulser og sjangre.

Både glamrocken og den lettfattelige sukkerpopen hadde sine siste gylne årganger, samtidig som det norske gullrushet fortsatte også dette året.

Glamrocken var riktignok aldri stor i Norge, i alle fall ikke sett i forhold til hos britene. Men dette året delte den seg i to: Det fengende fra navn som Sweet og Slade. Det hinsidige fra navn som Alvin Stardust og Gary Glitter ….

For den mer lettfattelige popmusikken, var dette året for nærmest en invasjon fra årets Eurovision Song Contest. Her var det fire til fem store slagere fra finalen i Brighton, selvfølgelig med ABBA i spissen.

Årets mest markante singlehits, var begge et par år for tidlig ute: Den tidlige disco-pastisjen Rock Your Baby var en viktig brikke i hva som ventet musikkverdenen et par år senere. Eric Claptons I Shot the Sheriff presenterte også reggaen for folk flest.

De norske fargene dette året ble representert av nå etablerte Inger Lise Rypdal, Lillebjørn Nilsen og nykommeren Hans Petter Hansen. På albumlistene var Vømmøl Spelemannslag den store snakkisen. Treff-serien fortsatte også sin rekke av gull- og platinasuksesser.

Årets mestselgende albumartister ble allikevel grekeren Dems Roussos ved siden av Paul McCartneys gjennombrudd med Wings. Og ABBA selvfølgelig.

Et pussig fenomen med 1974, var også det lave antallet artister og singler som nådde topp-plasseringer på VGs single-liste. For presentasjonen og spillelistene dette året, har derfor vært nødvendig i større grad enn tidligere årganger å sikte til store hits fra de britiske og amerikanske listene. Pluss i alle fall en klassiker.

I tillegg overlevde flere av de største slagerne fra 1973 langt inn i vintermånedene dette året. Både Rolling Stones’ Angie og Lillebjørn Nilsens En himmel full av stjerner, finner man igjen blant topplåtene for begge årgangene.

Hva som så skjedde i studioene rundt om i verden i overgangen til 1975, er ikke enkelt å si. Men både låt- og produksjonsmessig ventet en nokså påfallende overgang til det mer strømlinjeformede og ufarlige.


TOPP 20 1974

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 59