Elton John – Candle in the Wind

Elton Johns forunderlige og treffsikre kombinasjon av glitter og fjær – og kritikerroste låter og album – hadde gjort ham til en favoritt hos både platekjøpere og kritikere.

I årene 1973 til 1975 ga han ut treffsikre låter rettet mot radioene og single-markedet, samtidig som albumene kunne være nokså komplekse – og tidvis krevende. Slikt måtte det bare bli gode salgstall av.

Goodbye Yellow Brick Road fra oktober 1973 regnes som selve juvelen av disse utgivelsene. Av en eller annen grunn snuste bare tittelsporet seg inn på VGs Topp 10 – og det i eneste liten uke. Men albumet hadde flust av spor som har overlevd i Johns repertoar gjennom hele karrieren.

Saturday Night’s Alright for Fighting hadde et touch av glam i seg, men har klart seg uten glitter og stas siden. Bennie and the Jets ble størst i USA, mens single nummer fire – Candle in the Wind – måtte bruke noen år til å bli både en kritiker- og publikumsfavoritt.

Hyllesten til Norma Jeane – Marilyn Monroe – ble ikke en gang utgitt i USA tilbake i 1974. Der prioriterte selskapet Bennie and the Jets. I dag er derimot balladen i toppsiktet blant Elton Johns mest kjente utgivelser.

Den har siden vært utgitt i tre nyinnspillinger: En live-innspilling i 1986 fra Sydney, og ved Prinsesse Dianas bortfall i 1997: En utgivelse som sprengte de fleste salgsrekorder. Den gangen riktignok med nye tekstlinjer.

En tredje versjon kom i 2003, med kun gitaren tilbake fra den originale innspillingen fra 1973.

Elton John gikk av 1974 med et påkostet og stort juleshow fra Hammersmith Odeon i London, et første Greatest Hits-album – og en posisjon i markedet få artister var i nærheten av.

Og nesten femti år senere er hans avskjedsturne kalt opp etter nettopp dette året: Elton John’s Farewell Yellow Brick Road Tour.


ELTON JOHN (f. 1947)
Candle in the Wind
(Elton John)
1973 DJM
Produsert av Gud Dudgeon
Utgitt på albumet Goodbye Yellow Brick Road