Gary Glitter – I Love You Love Me Love

Selve glitter-kongen i glambølgen, Gary Glitter, het egentlig Paul Francis Gadd. Og endte både karriere og privatliv i dypeste skam.

Gadd var fra Banbury i Oxford-distriktet, og forsøkte seg på starten av 60-tallet under artistnavnet Paul Raven. Til total fiasko. Heller ikke et kort samarbeid med George Martin førte til noe som helst oppmerksomhet.

I stedet endte han omsider opp bak kulissene, blant annet i TV-show. Noe som ga ham Mike Leander som bekjentskap, en mann som var på stormende fremmarsj som produsent. Leander fikk ham inn i et nokså turbulent og utspjåket band kalt The Poets, og fikk deretter erfaring med spesielt like utspjåkede konserter og turneer.

Han spilte deretter rollen som prest(!) på den originale utgaven av Jesus Christ Superstar fra 1970, før han slang seg på den gryende glam-bølgen og tok navnet Gary Glitter året etter.

En nokså hysterisk jam-session på femten minutter endte i gjennombruddet Rock and Roll, delt edruelig ned i to deler på spiselige tre minutter hver. Deretter tok det fullstendig av på det britiske markedet, med tre nummer 1 hits og tolv topp 10-låter.

Singlene solgte opp mot – og over – millionen, og frem til 1975 var han selv kongen av glam.

Nordmenn var (heldigvis) mer edruelige, der de førte 1973-utgivelsen I’m the Leader of the Gang inn på listene. I Love You Love Me Love Love ble hans andre – og største – låt her. Og så ble det med det.

Glitter forsøkte ved midten av tiåret å forandre stilen bort fra verste av glam-kantene, men han klarte aldri å videreføre en karriere i mer «normale» retninger innen rocken. Og i motsetning til hans kollega Alvin Stardust, manglet han nok fullstendig den selvironien som skulle til. Det endte i økonomisk ruin og en av rockens bråeste nedturer.

Han ble allikevel, eller kanskje nettopp derfor, et kultnavn fra perioden. Og maktet på en forunderlig måte å holde liv i kjendis-statusen til langt utpå 80-tallet.

Fra 1999 ødela han rykte og navn for godt, da han ble innblandet i en rekke overgrepssaker mot mindreårige. Han fikk dommer både i 1999 og 2005, men forandret ikke levesettet: Noe som ble klart da han ble avslørt i pornografisk nettverk sju år senere i 2012. Fra 2019 soner han en 16 års-dom i det engelske rettsvesenet.

Britiske medier har uttrykk Gary Glitters fall som navn og stjerne som «spektakulær», med negativt fortegn. Og han trofaste tilhengere, de han hadde tilbake, har vist sin avsky ved å brenne både klenodier og utgivelser.

I sin tid var Gary Glitter en millionselgende artist som utnyttet bølgen av glamrocken til fingerspissene. I dag står ingenting igjen.


GARY GLITTER (f. 1947)
I Love You Love Me Love
(Gary Glitter/Mike Leander)
1973 Bell
Produsert av Mike Leander