George McCrae – Rock Your Baby

Rock Your Baby blir ofte sett på den aller første disco-slageren, og det er ingen tvil i at den et par år for tidlig banet vei for sjangeren.

Det skjedde ikke hos oss, men britene hadde mot slutten av 1974 flere slagere som lente seg mer mot soul, R&B og reggae. Selve discobølgen skulle ennå vente på seg et par-tre år, og da i en betydelig mer europeisk utgave enn McCraes amerikanske discosoul og store sommerhit dette året.

George McCrae var fra Florida, der han tidlig var medlem av flere grupper som The Fabulous Stepbrothers og The Jivin’ Jets. Han var deretter i den amerikanske marinen, før han sammen med kona Gwen jobbet med flere prosjekter utover 60-talllet.

Paret opptrådde flere år som duo på klubber på østkysten, og ga ut flere singler uten noen større suksess. McCrae la deretter musikken helt på hylla et par år, der han valgte å studere kriminologi. Faren hadde vært politimann, slik at den arven syntes å være i trygge hender.

Rock Your Baby var ikke tiltenkt McCrae i det hele tatt, og den ble egentlig tenkt innspilt for kona Gwen. George var nesten tilfedlig i studioet, og produsent og låtskriver Harry W. Casey valgte dermed å teste ut sporet med Georges vokal i lyst stemmeleie.

Resultatet ble en av årets største hitsingler – og en nokså unik produksjon til å være en innspilling fra 1974.

McCrae ble nesten selvfølgelig en døgnflue i Norge, men han reddet seg i land flere andre steder med et par singler til som ikke solgte så ille.

Deretter gikk det raskt nedover: Ekteskapet røk i 1977, platesalget forsvant – og på 80-tallet jobbet McCrae som dørvakt. Han var også «død» i noen dager i 1986, da amerikanske medier ved en misforståelse meldte at han hadde gått tapt for en kreftsykdom.

Dette skjedde da han forsiktig hadde startet et comeback, og førte til at han emigrerte til Nederland. Fra da av har han fortsatt med små opptredener og forestillinger, uten at han noensinne har funnet tilbake til de store massene.

Produsent og låtskriver Harry W. Casey, skulle derimot få langt større suksess enn McCrae. Han startet prosjektet og gruppen KC & The Sunshine Band, som også skulle få flere singler inn på den norske listene.

Rock Your Baby var noe helt nytt da den inntok listetoppene i 1974. Den har nok ikke holdt seg like bra gjennom årene siden, og på den måten var låten en typisk sommerslager (i Norge høst …) for sin tid.


GEORGE McCRAE (f. 1944)
Rock Your Baby
(Harry W. Casey/Richard Finch)
1974 RCA
Produsert av Harry W. Casey og Richard Finch
Utgitt på albumet Rock Your Baby