Inger Lise Rypdal – En spennende dag for Josefine

Inger Lise Rypdals tredje listetopper, skulle bli et spor fra suksessalbumet Fra 4 til 70. Utgivelsen var en miks av oversatte og originale låter, der En spennende dag for Josefine var en original.

Låten var satt ned på papiret av Benny Borg, som på midten av 70-tallet skrev flere sanger som har blitt allemannseie. Den store dagen stammer fra denne perioden, først innspilt av hans daværende kone Kirsti Sparboe – men mest kjent i dag gjennom innspillinger med Hanne Krogh.

Historien om Josefine som hadde mørk hud og sort hår, er like aktuell i dag. Trolig ville en låtskriver i våre dager gjemt bort de siste samfunnskritiske tekstlinjene om moralisering og ansvar, men i 1974 gikk det hele rett hjem.

Grunnet temaet rundt den første skoledagen, har også mange i senere tid noe feilaktig oppfattet innspillingen som en barneplate.

På VGs singleliste ble den av årets aller største suksesser, med 22 uker inne på listen – hvorav to måneder helt på topp.

En spennende dag for Josefine ble også Inger Lises aller siste singlehit, men albumutgivelsene fortsatte å selge bra videre ut 70-tallet. Hennes siste listeplassering kom i 1980 med utgivelsen Sign Language, men da var hun allerede godt etablert på scenen.

Musikalsk ble hun det neste tiåret kjent som en del av Chipahua i et helt annet spor enn popmusikken, mens hun fikk gode kritikker for sin tolking av Edit Piaf på teaterscenen. I 1984 avsluttet hun en rekke av nesten årlige deltakelser i Melodi Grand Prix, hvor hun aldri vant – men tre ganger ble nummer to.

På 90-talllet kom hun med en rekke gjenugivelser av hennes mange innspillinger på Talent, noe som vel viste at ikke alt hun ga ut på 70-tallet hadde tålt årgangene like godt. Hun ble også sett i TV-serier og egne sommershow, samt en av sesongene av Fangene på fortet.

Senest hadde hun i 2010 og 2011 en egen retro-forestilling på Edderkoppen: Inger Lise elsker 70-tallet. Hun har fortsatt å dukke opp både tett og ofte, også i uventede sammenhenger. Og i 2020 ble hun avslørt som enhjørningen i suksessen Maskorama.

Inger Lise Rypdal blir i dag omtalt som Norge første popdronning. Da talent og fleksibilitet førte henne etter hvert over til scene og teater fremfor popscenen, har hun siden vist at den merkelappen slett ikke var noe å skamme seg over.

Nesten 50 år etter En spennende dag for Josefine, er Inger Lise Rypdal stadig et velkjent og respektert navn i norsk underholdningsbransje.


INGER LISE RYPDAL (f. 1949)
En spennende dag for Josefine
(Benny Borg)
1973 Talent
Produsert av Arve Sigvaldsen
Utgitt på albumet Fra 4 til 70