John Denver – Annie’s Song

Trubaduren, vise- og folksangeren John Denver var først og fremst et amerikansk navn. Med en rekke store suksesser bak seg, fikk han omsider i 1974 også oppmerksomhet på andre siden av Atlanteren.

Han nådde aldri de norske listene, men har allikevel satt spor etter seg. Med Annie’s Song toppet han på egen hånd både i USA og Storbritannia, og som låtskriver leverte han kjente titler som Take Me Home, Country Roads og Leaving On a Jet Plane.

John Denver ble født som Henry John Deutschendorf, Jr i Roswell, New Mexico med irske og tyske røtter. Sin første gitar fikk han som 11-åring, kanskje som plaster på såret for at familien stadig var på flyttefot. De var ikke fattige, og flyttingen skyldes farens stilling innen det amerikanske flyvåpenet.

Denver var i tenårene mer opptatt av musikken enn utdannelse, og rømte mot slutten av High School til California for å satse på musikken. Han ble hentet sporentreks tilbake av faren, som selvsagt ikke ville ha noe av dette. Denver endte opp med fullført skolegang og startet med arkitektstudier.

Han opptrådde samtidig både på egen hånd og flere folk-grupper, både i Texas og California. Han tok også her artistnavnet Denver, oppkalt etter Colorado-byen – som han senere ofte skrev tekster om. Det var også i Colorado han etter hvert bosatte seg.

20 år gammel fikk han omsider nok av skolegangen, og endte da opp noe mer permanent i California. Fra 1965 var han medlem av folk-gruppa Chad Mitchell Trio, som han opptrådde med frem til 1969.

I denne perioden skrev han blant annet Leaving On a Jet Plane, som trioen Peter, Paul and Mary tok helt til topps på Billboard. Denver var også produsent for denne innspillingen.

Signert til RCA, fikk Denver et gjennombrudd som soloartist i 1971. Take Me Home, Country Roads gikk da til nummer to på Billboard, og Denver fulgte opp med en rekke låter i grenseland pop, folk og country som gjorde han til et av de mestselgende navnene for noen år i USA.

Låten ble i Norge kanskje mer kjent gjennom innspillinger av Olivia Newton-John og Stein Ingebrigtsen, enn Denvers originalversjon..

Sunshine on My Shoulders ble i 1973 hans første av hele fire nummer èn-låter, fulgt av Annie’s Song (1974), Thank God I’m a Country Boy og I’m Sorry (1975).

Annie’s Song var skrevet til kona Ann, som han var gift med frem til 1983. Navnet blir aldri nevnt i tekstlinjene, noe som gjorde at låten forble fast på repertoaret også etter skilsmissen.

Denver ble i Europa ofte sett på som en noe egen artist, der hans epleblonde image med runde briller fremstod som noe sært i et poplandskap med glitter og glamour. Hos amerikanerne var derimot stilen elsket.

Da popmusikken endret seg i kulissene på midten av 70-tallet, falt han imidlertid noe gjennom – og salgsmessig ble karrieren aldri den sammen fra 1976 og utover. Han ble imidlertid et kjent navn og sluttet aldri å turnere. Han ble også kjent som en ivrig humanetiker og var også en dyktig flyver – som faren.

Imidlertid ble noe av karrieren overskygget av alkohol- og stoffmisbruk, noe som ofte fikk store oppslag i amerikanske medier etter et par angivelige ulykker grunnet misbruket.

På 90-tallet eksperimenterte han mye med foto, musikk og kunst. Det hele endte imidlertid i 1997, da han omkom i Stillehavet etter å ha havarert med sitt eget fly. Denvers andre hjemstat, Colorado, flagget for halv stang da meldingen om dødsfallet ble kjent. Senere ble Denvers aske strødd ut over Rocky Mountains.

Til tross for den begrensede karrieren John Denver hadde i Europa, er han ennå i dag blant USAs mestselgende artister. Flere av låtene hans har blitt allemannseie, og selv i Norge kan de fleste synge med på refrengene til låter som Take Me Home, Country Roads.


JOHN DENVER (1943-97)
Annie’s Song
(John Denver)
1973 DJM
Produsert av Milt Okun
Utgitt på albumet Back Home Again