Marvin Hamlisch – The Entertainer

Hvem kunne ane at en lett bearbeid ragtime fra 1902, 68 år senere skulle slåss mot glam, glitter og norske storslagere i å bli en av årets landeplager?

Foranledningen var selvfølgelig en storfilm, denne gangen The Sting – på norsk Stikket – med to av datidens virkelige filmhelter i rollene: Robert Redford og Paul Newman.

New York-fødte Marvin Frederick Hamlisch var en av de største navnene innen film og scene innen amerikansk musikkindustri. Han var aktiv fra han veldig ung debuterte på midten av 60-tallet, like til hans død i 2012.

Innen pop-musikken var han spesielt kjent for sitt langvarige vennskap og samarbeid med navn som Barbra Streisand og Carol Bayer Sager. Sistnevnte hadde han et forhold til gjennom mange år.

Fra 1973 til 1975 var karrieren på topp, i alle fall prismessig, der han fikk tre Oscars og like mange Grammys for sine komposisjoner. Filmmusikken til The StingStikket – stod for en av disse.

Filmen var satt i 30-tallets mer lugubre strøk av Chicago, og var bare andre -og siste gang – ringrevene Redford og Newman samarbeidet på lerretet. Filmen ble en stor suksess, og vant foruten filmmusikken også Oscar for beste film. Og fem flere.

Også nordmenn formelig strømmet til kinosalene, da filmen (et halvt år etter USA) fikk premiere her til lands, Filmmusikken solgte i bøtter og spann og ble liggende i tretti uker på VGs albumliste, mens hovedtemaet – Scott Joplins The Entertainer – besinnet seg til «bare» sytten på Topp 10.

Joplin og låten ble med ett en standard for både kommende og etablerte pianister, og Joplin selv fikk i det hele tatt en renessanse som navn. Også hans andre store, Maple Leaf Rag, fikk mange nye tilhengere.

Marvin Hamlisch fortsette karrieren i filmens verden, blant annet som komponist til Bond-filmen Spionen som elsket meg. Deretter fikk han nok en hit verden rundt i 1977, som medkomponist på Bond-låten Nobody Does it Better fremført av Carly Simon.

Han medvirkning inn til popmarkedet, begrenset seg allikevel stort sett som dirigent og arrangør.

Det var også som dirigent han etter hvert ble et stort navn, og de siste årene konsentrerte seg Hamlisch seg om podiet – fremfor film- og scenekomposisjoner.


MARVIN HAMLISCH (1944-2012)
The Entertainer
(Scott Joplin)
1974 MCA
Produsert av Marvin Hamlisch
Utgitt på soundtracket The Sting