Mouth & MacNeal – I See a Star

Mouth & MacNeal var produktet til den nederlandske låtskriveren og produsenten Hans van Hemert, og utgjorde Big Mouth og Maggie MacNeal – som selvfølgelig ikke var deres virkelige navn.

van Hermert var en av Nederlands største bakmenn, og hadde hatt suksess bak studiospakene for en rekke hjemlige artister siden 1965. Han satte selv sammen duoen Mouth and MacNeal, som omtrent så ut som en tulipansk utgave av Skjønnheten og Udyret.

Big Mouth het egentlig Willem Duyn (1937-2004) og var en erfaren vokalist, med bakgrunn fra flere band gjennom 60-tallet. Maggie MacNeal – som egentlig het Sjoukje van’t Spijker (f. 1950) – var helt fersk i bransjen og hadde kun en enslig solosingle bak seg.

Som duo fikk de nesten umiddelbar suksess fra 1971. På engelsk fikk de et stort gjennombrudd i hjemlandet med Hey You Love, før How Do You Do krysset de fleste landegrenser og ble en millionselger. I USA gikk den helt opp på en åttendeplass på Billboard.

Verken nordmenn eller briter oppfattet suksessen og overså duoen glatt. Neste single, Hello-A, fikk imidlertid noen få uker også på vår singleliste helt på tampen av 1972. Sistnevnte var en av årets største landeplager både i hjemlandet og Tyskland.

I See a Star var duoens og Nederlands bidrag til 1974s utgave av Eurovision – for året sendt fra Brighton. Foruten å kjempe – og tape – mot ABBA, var dette en utgave av konkurransen som fostret en rekke hits over hele Europa.

Mouth & MacNeal gjorde nettopp det, sikret seg en tredjeplass – og I See a Star danket til og med hjemmehåpet Olivia Newton-John ut på listene i Storbritannia. Singlen ble også deres eneste hits der – og den største i Norge.

På VGs Topp 10 ble låten liggende i hele 18 uker, og til og med albumet med samme navn – som egentlig var en slags samling av nye og eldre låter – svippet innom våre lister.

Mot slutten av 1974 brøt duoen samarbeidet, og både Mouth og MacNeal forsøkte seg videre på egen hånd. Suksessen ble imidlertid langt fra den samme som de første årene av tiåret, selv om de ikke ble glemt i hjemlandet.

Willem Duyn – under sitt eget navn – hadde noen få låter på listene, og samarbeidet også med flere band før han falt fra av et hjerteinfarkt i 2004. En stund opptrådde han også med sin kone i duoen Big Mouth & Little Eve.

MacNeal fikk vel aldri det helt store gjennombruddet på egen hånd, og har de siste årene brukt døpenavnet Sjoukje, fremfor artistnavnet. Hun er imidlertid stadig et velkjent navn hjemme i Nederland.

How Do You Do var nok duoens største bidrag til pophistorien, og er også den låten som huskes best fra duoen i dag. I See a Star fremstår imidlertid som Mouth & MacNeals største singlehit her i Norge.


MOUTH AND MacNEAL
I See a Star
(Hans van Hemert)
1974 Decca/Phillips
Produsert av Hans van Hemert
Utgitt på albumet I See a Star