Mud – Tiger Feet

Mud var blant de mange britiske bandene som hadde spilt sammen i mange år, men aldri fått noe gjennombrudd til tross for både plateutgivelser og TV-opptredener.

Bandet bestod i alle år av en kvartett: Les Gray (1946-2004), Rob Davis (f.1947), Ray Stiles (f.1946) og Dave Mount (1947-2006) – henholdsvis på vokal, gitar, bass og trommer. De vant en talentkonkurranse som The Mourners i 1966, og skiftet deretter navn til Mud.

Mud hadde sine røtter i Surrey, sør for London, og spilte en stil inspirert av 50-tallets rock & roll. Dette skilte dem noe ut blant britiske kollegaer, og de fikk raskt et godt rykte som et ungt band med feiende versjoner av eldre klassikere.

Deres egne innspillinger strandet imidlertid, og forsøk på en platekarriere tok aldri av. Gjennom de første årene var de signert både på CBS og Philips.

I 1973 fikk de derimot kontrakt med Stevie Mosts RAK. Han så potensialet i kvartetten, dresset dem opp – og fikk dem i teamet til Nicky Chinn og Mike Chapman.

Ballongen sprakk, britiske dansegulv ble enda villere – og Mud ble ett en av de tre store gruppene i glambølgen ved siden av Sweet og Slade.

Fra 1973 til 1976 kom 11 store hitsingler, der Tiger Feet ble den største – og første – av tre listetoppere. Den ble også bandets eneste norske listeplassering. I Storbritannia ble utgivelsen årets mest solgte utgivelse.

De skapte også en aldri så liten juleklassiker i Lonely This Christmas, som var 1974s store juleslager.

Etter Lean On Me – en nummer 7 i 1976 – tok det derimot slutt på rekken av hitsingler. Bandet valgte da delvis å legge inn årene, og brukte heller tiden på andre prosjekter, selv om de spilte inn ny musikk helt frem til 1983.

I 1990 var det helt slutt, og etter dette har Mud aldri vært samlet. Det vil si, ikke det originale bandet. Mud levde videre med helt andre medlemmer.

Bassist Ray Stiles spilte senere med Hollies, mens Rob Davies skulle gjøre det riktig så bra langt senere som låtskriver for blant andre Kylie Minogue og  Sophie Ellis Bextor.

Tiger Feet var en 1974s største suksesser, og i Storbritannia var den stor nok til å bli inkludert under åpningsseremonien i London-OL 2012.


MUD
Tiger Feet
(Nicky Chinn/Mike Chapman)
1974 RAK
Produsert av Nicky Chinn og Mike Chapman