Olivia Newton-John – Long Live Love

Olivia Newton-John hadde etter den fine suksessen med If Not for You i 1971 etablert seg som artist, men kanskje ikke helt i toppsiktet?

Hun konsentrerte seg først og fremst om hjemmemarkedene i Australia og Storbritannia, mens karrieren steilet noe i nesten samtlige land utenfor.

En av grunnene til det var nok mangel av originale innspillinger, da flere av hennes låter allerede var utgitt av etablerte artister. I tillegg var nok publikum noe forvirret. Var Olivia et pop- eller country-navn? I USA var man ikke tvil og plasserte henne i sistnevnte bås, og det med stort hell og Grammy for beste country-vokal.

Det var på grunnlag av hennes single og album fra 1973, begge med tittelen Let Me Be There, som gikk skyhøyt opp på de fleste av Billboards lister – men der låten aldri ble utgitt på vår side av Atlanteren.

Ingen av disse nådde heller norske lister. Det gjorde imidlertid Long Live Love, som Olivia representerte for Storbritannia i Eurovision Song Contest i Brighton. Det var en låt som var skapt for konkurransen, noe som kanskje ikke var vanskelig å høre.

Olivia hadde for øvrig sunget seks bidrag i en hjemlig finale, der disse ble samlet til halvparten av hennes album for året.

I USA ble alle disse låtene skrapet til fordel for andre spor, og albumet ble gjenutgitt der i en hel forskjellig utgave enn i Europa. Amerikanere flest har vel knapt hørt Long Live Love. Olivia distanserte seg senere fra innspillingen, men hun har da opptrådd med låten flere ganger siden.

Etter denne singlen og frem til 1978, gjestet ikke Olivia Newton-John våre lister igjen – og knapt nok de britiske. Hun flyttet til USA og gjorde der braksuksess med en strøm av topp 10-singler, hvor to nådde helt til topps på Billboard.

I 1977 begynte imidlertid karrieren også å dale der, og Olivia innså at karrieren trengte en ny retning. Hun fikk tilbudt rollen som Sandy i Grease, og resten er historie – som man så fint sier.


OLIVIA NEWTON-JOHN (1948-2022)
Long Live Love
(Valerie Avon/Harold Spiro)
1974 EMI
Produsert av Nick Ingman
Utgitt på albumet Long Live Love