Osmonds – Love Me For a Reason

Stygge tunger omtalte The Osmonds som «Den hvite manns Jacksons», men det hindret ikke en fire-års bølge av enorm popularitet.

Osmondmania ble hysteriet kalt på sitt høyeste, selv om nordmenn ikke helt svelget denne brødrekaramellen. Det gjorde vi jo heller ikke med nevnte The Jacksons. Amerikanske brødregrupper fikk visst aldri helt taket på de norske platekjøperne.

The Osmonds stammet fra dypeste mormoner-strøk i Salt Lake City, Utah, noe familien selv aldri ga skjul på. Trosretningen har preget brødrene gjennom hele karrieren.

Osmonds bestod av ni søsken: Åtte brødre og en enslig søster. De to eldste brødrene Virl og Tom var døve, men deltok sporadisk på 70-tallet på enkelt TV-show.

I 1958 startet brødrene Alan, Wayne, Merill og Jay å opptre som sangkvartett. Dels for å tjene inn penger til de å støtte de to eldste, dels for å skaffe inntekt til menigheten. De fire var da i alderen tre til ni år.

Sjangermessig var de påvirket av barbershop-sjangeren, kjent i Norge gjennom SNOBS: En a cappella korform, som først og fremst fremføres av herrer.

Andy Williams fra Disney oppdaget guttene etter en opptreden i en Disneypark, og fra 1962 og ut tiåret var de regelmessige gjester i hans TV-show som The Osmond Brothers.

Dermed vokste guttene så og si opp på skjermen, og de fire var allerede kjente ansikter for amerikanerne da popkarrieren tok av. I denne perioden deltok de både felles og alene også i andre show og TV-serier.

Bror nummer fem, Donny Osmond, hadde opptrådd på skjermen allerede i 1962 – fem år gammel. Utover 60-tallet ble han sakte og sikkert et fast innslag i vokalgruppen.

Som The Osmonds platedebuterte brødrene i 1967 uten noen særlig suksess på listene. Etter en rekke disputter på hjemmebane, der pappa George var heller konservativ ovenfor den farlige og fryktelige trommemusikken, brøt etter hvert brødrene med Williams og Disney – og satset fullt på en popkarriere.

Eldstemann, Alan, var da blitt myndig.

I 1971 skulle det hele ta av. Dette året ble de signert til Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) av ringreven Mike Curb. Han var en luring som ga kvintetten låter som ble ansett for glatte fra hit-farbrikken til Tamla-Motown, men som tilsynelatende passet som hånd i hanske til The Osmonds.

Suksessen kom umiddelbart da låten One Bad Apple seilte like til topps på Billboard, og frem til 1976 skulle brødrene bli et av verdens mestselgende og kjente navn. De våget også å kombinere «sikre» singlehits med egenprodusert materiell.

Et par av albumene var nokså pretensiøse, der de utfordret publikum både tekst- og sjangermessig.

Foruten egne utgivelser, spilte gruppa også inn flere låter som ble utgitt som solosingler for Donny. Tre av disse gikk helt til topp i Storbritannia. I 1972 klarte også minstebror Little Jimmy Osmond å nå toppen der, med Long Haired Lover From Liverpool.

Jimmy var da åtte år gammel – og ennå i dag står han som tidenes yngste listetopper hos britene. Donny ga også ut flere singler sammen med enslig søster i flokken, Marie.

Til sammen hadde The Osmonds i en eller annen konstellasjon hele 26 singlehits disse fem årene.


THE OSMONDS
Love Me For a Reason
(Jonny Bristol)
1974 MGM
Produsert av Mike Curb
Utgitt på albumet Love Me For a Reason


 I Norge fikk de sin eneste listeplassering med I’m Leaving it All Up To You i 1974, men det er deres nummer 1 dette året i Storbritannia – Love Me For a Reason – som huskes best i dag. 20 år senere hevdet låten seg igjen, da den ga et gjennombrudd for ikke ukjente Boyzone.

Osmonds-feberen la seg i 1976, dels fordi brødrene ønsket å fokusere mer på familieliv fremfor stadige opptredener. Løsningen for holde liv i karrieren, ble å promotere Donny og Marie som duo via et stort anlagt TV-show fra Utah. Dette ble sendt like ut tiåret, men resulterte også i indre uenigheter og personlige problemer for Donny.

I 1979 ble showet skrinlagt, og The Osmonds var i realiteten borte som popband. I forskjellige konstellasjoner overlevde de imidlertid, og på 80-tallet hadde søskenflokken en rekke suksesser på countrylistene.

Donny fikk også senere stor solosuksess, som en av svært få tenåringsidoler som har klart å ta en karriere videre også i voksen alder.

Eldstebror Alans åtte(!) sønner, har også opptrådd som The Osmonds – Second Generation.

I dag er brødreflokken spredt i alle karrierer, i flere yrkesgrupper. De vender imidlertid fra tid til tid alltid tilbake til scenen, og har aldri blitt glemt av amerikanerne (eller britene). De har også hatt eksklusive opptrender i Las Vegas – der også deres 50-års show ble en enorm suksess i 2007.

Da faren George gikk bort 90 år gammel samme år, ble han fulgt til graven av alle sine ni barn – og minst 55 barnebarn.