Slade – Merry Xmas Everybody | Everyday

Slade hadde i 1973 omsider også slått gjennom i Norge, men klarte på ingen måter å få en status her som hjemme i Storbritannia.

Der hadde Slade før 1974 var over, servert tolv topp 10-slagere på rappen i en treårs-periode – hvorav fire nummer én.

Merry Xmas Everybody var den store julelåten for hele de britiske øyene i overgangen til 1974. Og for en god del nordboere.

Den ble liggende på VGs Topp 10 til langt utpå vårparten, og har vist en forunderlig evne til å komme tilbake. Kanskje ikke så mye her hjemme, men hos britene har den blitt en slags allemannseie og er en sikker julevinner – år etter år.

Innledningen på 1974 var ikke bare av det positive. Trommis Don Powell var på denne tiden ute av bandet for flere måneder. Han hadde sommeren 1973 blitt alvorlig skadet i ei bilulykke, hvor også kjæresten omkom. Flere innspillinger og opptredener måtte kanselleres.

Resultatet ble et samlealbum mot tampen av året fremfor nytt materiale

Slade kom sterkt tilbake og valgte å eksperimentere også utover de sedvanlige glaminnspillingene. Everyday utgitt i mai var en ballade, noe som tok både fans og presse på senga. Kvartetten fulgte opp med mer tradisjonelle The Banging Man i juli (nr 4 i Norge) og Far Far Away i november. Sistnevnte ble deres første listetopper i Norge.

I motsetning til sine kollegaer i Sweet – solgte også Slades album bra. Albumet Old, New, Borrowed and Blue fikk faktisk brukbare kritikker. Noe man ikke si om hva Slade fant på mot slutten av året.

Slade in Flame var både en film og et album, der Far Far Away ble låten som frontet begge deler. Der singlen ble en stor suksess, endte filmsatsingen i katastrofe.

Og siden Far Far Away ble noen av en farsott og overlevde langt inn i 1975, vil også denne bli omtalt under dette året.


SLADE
Merry Xmas Everybody
(Noddy Holder/Jim Lea)
1973 Polydor
Produsert av Chas Sandler


Everyday
(Noddy Holder/Jim Lea)
1974 Polydor
Produsert av Chas Sandler
Utgitt på albumet Old, New, Borrowed and Blue