Terry Jacks – Seasons in the Sun | If You Go Away

1974s mest populære single kom fra en canadier: Og Terry Jacks maktet i tillegg å få suksess en oppfølger, før han forsvant fra både studio og listene.

Hjemme i Canada var Terrence Rose Jacks ikke et ukjent navn. Han bodde i Vancouver, men kom opprinnelig fra Winnipeg – omtrent så midt i Canada og Nord-Amerika man kan komme på kartet.

Jacks var en gitarist og hadde hatt fin suksess med bandet The Chessmen i hjemlandet på 60-tallet. Da The Chessmann ble oppløst, slo han følge med artisten Susan Pesklevits på scene og i studio.

Sammen dannet de bandet The Poppy Family, som fikk en stor hit med Which Way You Goin’ Billy? som toppet de canadiske listene og gikk helt opp til en andreplass på Billboard hos naboen i sør.

Fra 1968 til 1972 hadde The Poppy Family en rekke singler på listene, både i Canada og USA.

Terry og Susan, som var blitt ektepar i 1967, satset etter hvert på egen hånd som låtskrivere og produsenter. Ryktene tilsier at Seasons in the Sun egentlig var tiltenkt Beach Boys – men det ble til at Terry Jacks spilte denne inn under eget navn.

Seasons in the Sun var en fransk låt, skrevet i 1961 som Le Moribond og innspilt av den franske chanson-legenden Jacques Brel. Den engelske oversettelsen ble adskillig mer sentimental enn originalen, og teksten har heller ikke konsekvent holdt seg til Jacks innspilling i senere versjoner.

Blant annet er Westlifes senere innspilling fra 1999 ulik i deler av refrenget.

Det hevdes at Seasons in the Sun solgte i ti millioner og er blant de førti mest solgte låtene noensinne, men slike salgstall – og spesielt fra 60- og 70-årene – må alltid tas med en klype salt.

Ironisk nok strandet samarbeidet mellom ekteparet Jacks samtidig med suksessen til låten. Terry maktet allikevel å gi ut en annen låt av franske Brel, If You Go Away, som også toppet listene i Norge.

Selv om den også gjorde helt greit i en god del land, og reddet Jacks fra å bli en døgnflue, er vel dette en single som omtrent er glemt i dag.

I 1975 giftet Terry Jacks seg på ny – og forlot poplivet. Han involverte seg senere i miljøspørsmål hjemme i Canada, og har bare sporadisk gitt ut musikk etter dette.

Seasons in the Sun var og ble Terry Jacks bidrag til pophistorien: En låt som både har blitt flittig kritisert for sine klisjéer, men også en innspilling mange husker og gjenkjenner også i dag.


TERRY JACKS (f. 1944)
Seasons in the Sun
(Jacques Brel/Rod McKuen)
1973 Bell
Produsert av Terry Jacks og Clive Davis
Utgitt på albumet Seasons in the Sun


If You Go Away
(Jacques Brel/Rod McKuen)
1973 Bell
Produsert av Terry Jacks og Clive Davis
Utgitt på albumet Seasons in the Sun