Paul McCartney & Wings – Live and Let Die

Live and Let Die var temasangen til den åttende James Bond-filmen, og så langt den største singlesuksessen til nå av Bond-låter.

Den var også et lite comeback for George Martin, der han for første gang siden Beatles-årene samarbeidet med McCartney.

Wings ble dannet i 1971 av Paul og Linda McCartney, som da hadde vært gift i to år. Linda var født Linda Louise Eastman i New York i 1941. Hun var en vel utdannet og dyktig fotograf da paret møttes, og det var først deretter at Linda også lærte å traktere tangene.

Ved siden av vokalen skulle strengene bli hennes instrument gjennom Wings tiårige eksistens.

Med i det nystartede bandet, som først ble møtt med skepsis av presse som av fans, ble multi-instrumentalisten Denny Laine (f. 1944) og Denny Seiwell på trommer. Wings var allikevel preget av gjennomtrekk allerede fra starten, og grunnstammen var og ble egentlig Laine og McCartney-paret.

Give Ireland Back to the Irish i 1972 ble deres første single, uten den helt store suksessen. Men deretter gikk det adskillig bedre. Både Hi Hi Hi samme år og My Love fra 1973 gjorde det skarpt, der sistnevnte også gikk helt til topps i USA.

Live and Let Die var Wings’ sjette single – og sammen med Mull of Kintyre fra 1977, deres best plasserte på de norske listene. Den kom i kjølvannet av bandets to album Red Rose Speedway og Band on the Run – der sistnevnte ble en stor og kritikerrost suksess, anført av låter som tittelsporet og Jet

I Norge, som følge av James Bond-premieren ble lansert senere her til lands, kom omtrent Live and Let Die og Band on the Run samtidig i våre butikkhyller. På det britiske markedet, hadde derimot allerede James Bond-låten vært tilgjengelig adskillige uker tidligere.

Siden har låten blitt regnet som en av de bedre James Bond-temaene gjennom tidene, og i 1991 ble den på nytt en hitsingle i en versjon med rebellene i Guns N’ Roses.

Med denne suksessen i 1973 og 1974, klarte McCartney å både bevise og overbevise skeptiske kritikere at han virkelig hadde noe å fare med også i et «band etter Beatles». Wings skule utover tiåret bli en fast leverandør og singler og album høyt på listene.


PAUL McCARTNEY & WINGS
Live and Let Die
(Paul McCartney/Linda McCartney)
1973 Apple
Produsert av George Martin
Utgitt på soundtracket Live and Let Die