Billy Swan – I Can Help

Billy Swan var en artist som hadde mer til felles med country og rock & roll, fremfor mer hvite pop- og rockrytmer. Det hørtes på I Can Help, en av årets mest solgte singler i Norge.

Billy Lance Swan var fra Missouri, og vokste opp med navn som Hank Williams og Buddy Holly jevnlig på radioen. Han startet å spille trommer i fjortenårs-alderen, og lærte seg senere også andre instrumenter – samtidig som startet å skrive egne låter.

En av disse sangene ble fanget opp av et lokalt band, som deretter fikk unge Swan med seg til Memphis for å satse på en karriere.

I Memphis bodde Swan en stund hos Elvis Presleys’ onkel, før turen gikk Nasvhille. Fra 1963 etablerte Swan seg der som låtskriver for andre, samtidig som han i en årrekke fremover ble en viktig brikke for Kris Kristofferson i hans backinggruppe. Da hadde allerede Clyde McPhatter fått en topp 10-hit med en Swan-låt.

Gjennom tiåret brukte store navn som Elvis Presley og Waylon Jennings låter fra Billy Swan, og fra 1969 valgte han også å forsøke seg bak produksjonsspakene. Det resulterte umiddelbart i suksess, da Tony Joe White gjorde det meget bra med hans Polk Salad Annie.

Både singlen og albumet I Can Help, var i 1974 faktisk Swans debut under eget navn. Utgivelsen vitnet om en artist som hadde sterke innflytelser både fra sort rock & roll og hvit country, og til store overraskelse ikke minst for Swan selv – ble utgivelsen en av 1975s større suksesser.

I Norge ble singlen kun slått av Nazareth, om man ser på oversikten for 1975s mest populære låter.

Han fikk ingen flere singler på våre lister, men maktet et hit-album til mot tampen av 1975 og unngår dermed et døgnflue-stempel hos oss. Hjemme i Statene hadde Swan imidlertid grunnlag nok til å føre en karriere videre.

Selv om det aldri kom noen ny millionsingle, figurerte han ofte på countrylistene til langt på 80-tallet. Sjangermessig fortsatte han ufortrødent videre trofast mot sine musikalske røtter og inspirasjonskilder.

Samarbeidet med Kris Kristofferson fortsatte gjennom mange år, og Swan forble et kjent og forholdvis respektert navn i kulissene i amerikansk country – selv om han forsvant fra forsidene under egne utgivelser.

Han er også kjent for å ha jobbet med filmprosjekter, blant annet med David Lynch, og har lenge blitt assosiert med gjenopptakelsen av legendariske Sun Studios. I 2005 var Swan tilbake nettopp i dette studioet, der han spilte inn et nytt album.

I Can Help har vel siden druknet noe blant de andre store slagerne fra 1975, noe som vel skyldes at den musikalsk overhodet ikke hadde noe med årets trender å gjøre. I dag fremstår låten som en hyggelig liten retro-sak, midt blant gitarer og nyfødte discorytmer.


BILLY SWAN (f. 1942)
I Can Help
(Billy Swan)
1974 Monument
Produsert av Chip Young og Billy Swan
Utgitt på albumet I Can Help