Carl Douglas – Kung Fu Fighting

Midten av 70-tallet var også kampsportfilmenes gjennombruddstid. Bruce Lee var allerede en legende, og treningssentre flommet over av entusiaster som skulle lære kung fu og andre asiatiske kampsporter.

Kung Fu Fighting var selvfølgelig inspirert av denne bølgen. Året før hadde nylig avdøde Bruce Lee lansert filmen Enter the Dragon, og på engelskspråklige TV-kanaler gikk serien Kung Fu. Det var den perfekte «timing», og det hele belønnet jamaicaneren Carl Douglas med en av årets aller største singler.

Låten lå et halvt år inne på VGs singleliste i overgangen 1974 til 1975, og selv om den var et år for tidlig ute til å bli regnet inn i disco-bølgen – er det ingen tvil om at den forespeilet denne.

Utgivelsen var i 1975 utvilsomt et friskt pust blant gitarer og andre trender. Men til tross for et angivelig salg på ni millioner – blir ikke låten regnet som noen stor klassiker i dag. I USA anser faktisk mange den som et såkalt novelty-utgivelse: En låt produsert for øyeblikket. Og det var den jo.

Carl Douglas hadde oppveksten sin dels hjemme i Jamaica, dels i California. Han endte imidlertid opp i London, der han studerte lyd- og studioteknikk. Gjennom det meste av 60-tallet, turnerte han små klubber og scener med egne band – før han i 1972 endte opp sammen med inderen Biddu i studio.

Deres første prosjekt sammen var musikk til filmen Embassy, og Biddu inviterte deretter Douglas til et videre samarbeid da han trengte vokal til flere låter. Kung Fu Fighting var en av disse.

Douglas hadde ingen forutsetninger til å flere store singler, selv om han i Storbritannia maktet et par Kung Fu-hits til i de nedre etasjene av listene. I de aller fleste andre land, ble han en døgnflue. Han ble siden boende i Hamburg, der han bygget opp et eget selskap som serverte musikk og jingler til reklamespotter.

Kung Fu Fighting kom i 1998 tilbake på topp 10 i Storbritannia: Da i en oppdatert utgave med danceprosjektet Bus Stop – selvfølgelig med Carl Douglas tilbake på vokal.

For produsent Biddu Appaia, skulle fremtiden bli adskillig lysere. Det kommende året skulle han blant annet stå bak suksessen til verdens første discodronning: Tina Charles.


CARL DOUGLAS (f. 1942)
Kung Fu Fighting
(Carl Douglas)
1974 Pye
Produsert av Biddu
Utgitt på albumet Kung Fu Fighting and Other Great Love Songs