George Baker Selection – Paloma Blanca

Paloma Blanca var en slager som i all ettertid har kapret spilletid på de fleste danskebåter. Den sommerlige låten med en tittel som fikk solhungrige nordmenn til å tenke på et skjult ferieparadis, henspeller imidlertid ikke på noe sted. Paloma blanca betyr hvit due – og er visstnok også navnet på en drink.

Låten var en 1975s mest solgte singler og gikk til topps i en rekke land. Den maktet også å gjøre det skarpt på det britiskspråklige markedet.

George Baker var fra Nederland og het egentlig Johannes (Hans) Bouwens. Han var en lovende musiker som i 1967 ble med i bandet Soul Invention. De var et kjent navn i lokale deler av landet, og Bouwens fikk jobben som vokalist 23 år gammel.

To år senere fikk bandet platekontrakt, og da skiftet både Bouwens og bandet navn til George Baker Selection.  Little Green Bag ble deres gjennombruddssingle i 1969/1970, og den fikk også en del oppmerksomhet i USA der den maktet å klatre helt opp til en 21. plass på Billboard.

Baker og gruppen var da ikke på noen måte profesjonelle musikere, og Baker selv jobbet på en saftfabrikk. De hadde heller ikke noen ordentlig manager, som kunne gi oppfølging og råd videre.

Det fikk gjengen omsider fra en fyr ved navn Jaap Buys, som i årene som kom hjalp dem med å holde hjulene i gang. Til tross for at flere internasjonale slagere lot vente på seg, fikk gruppen flere store singler hjemme i Nederland – og etter hvert også i nabolandene.

Det hele kulminerte med Paloma Blanca i 1975. I Norge ble dette en av historiens siste store dobbeltslagere, da Hans Petter Hansens norske versjon utfordret originalen utover høsten. I motsetning til Hansens 1974-slager, ble imidlertid den engelske originalutgaven fra Baker «vinneren» denne gang.

Singlen skal ha solgt i omlag ni millioner – og en slik suksess viste seg selvfølgelig nesten umulig å følge opp. Et par singler til solgte stort i hjemlandet og Tyskland, men etter et par år var George Baker Selection historie.

George Baker vekslet siden mellom soloutgivelser og flere gjenforeninger av bandet. Han var lite aktiv på 90-tallet, men har de siste årene trofast opptrådd med både gamle hits og nyere låter.

Paloma Blanca finnes for øvrig i dag i flere nyinnspillinger, slik at det er nesten uråd å finne frem til originalversjonen fra 1975. Singlen er også en av de ytterst få listetoppene i Norge med blokkfløytesolo.


GEORGE BAKER SELECTION
Paloma Blanca
(Johannes Bouwens)
1975 Warner Bros
Produsert av Johannes Bouwens
Utgitt på albumet Paloma Blanca