Glen Campbell – Rhinestone Cowboy

Glen Travis Campbell var en trofast sliter og et kjent navn hjemme i Statene, da han i 1975 fikk en stor singlehit over store deler av verden med historien og drømmen om å bli noe mer enn en landeveiscowboy.

Campbell var fra lille Delight i Arkansas og vokste opp i en stor søskenflokk på tolv. Han lærte å spille gitar av sin onkel, Boo.

Som syttenåring i 1954 flyttet han med denne til Albuquerque og ble med i bandet Dick Bills and the Sandia Mountain Boys. Han medvirket også ofte i onkelens eget radioshow i byen. En stund hadde han også sitt eget band, The Western Wranglers, før han endte opp i Los Angeles.

Gjennom hele 60-tallet vekslet Campbell mellom egne utgivelser, låter skrevet til andre og som studiomusiker. Han var kjent som en av figurene i teamet The Wrecking Crew, som spilte som studiomusikere for en stor rekke av kjente artister i USA.

Campbell medvirket også på innspillinger av de aller største navnene som Elvis Presley, Ricky NelsonFrank Sinatra og ikke minst Beach Boys. Med sistnevnte var han til tider også aktiv som stand-in for Brian Wilson på scenekanten.

Soloutgivelsene hans solgte heller labert dette tiåret, og kun noen få singler maktet å entre listene. By the Time I Get to Phoenix i 1967 endret imidlertid på dette, og ga Campbell hans første store hitsingle.

Med låtene I Wanna Live og Wichita Lineman året etteretablerte han seg som en artist som fikk suksess både på hoved- og countrylistene av Billboard. Musikalsk stagnerte han deretter ved inngangen til 70-tallet, men ble dertil enda mer kjent som en populær vert på diverse TV-show.

Han fortsatte med stadige opptredener og nye innspillinger på siden av TV-jobbene, og i 1975 scoret han en virkelig innertier med Rhinestone Cowboy – som plutselig førte han inn på hitlister også utenfor USA.

En Rhinestone Cowboy er en juvelcowboy, en slags Elvis i juveler i Las Vegas. Låten forteller om drømmen om denne, og kan gjerne tolkes som arbeiderens drøm om en rikdom og berømmelse.

Sjangermessig er innspillingen typisk for den kommersielle country-en i 1975, der den fremstår like som pop som country. I Norge kom den aldri inn på listene, men låten var allikevel godt kjent her gjennom en innspilling av Stein Ingebrigtsen.

Campbell klarte å følge opp med en nesten like stor hit i Southern Nights senere på året, men sidene gikk det adskillig tråere på hjemme på poplistene og utenfor de amerikanske grensene. Da var han allikevel så etablert at han kunne gjøre egentlig hva han selv ønsket.

Etter 80-årene forsvant også plasseringene på countrylistene, men han var desto mer delaktig i å fremme yngre artister. Mange mener at Campbell var en av figurene bak for eksempel Alan Jacksons gjennombrudd.

De siste årene opptrådde Campbell først og fremst på skjerm og på scene, men han var blant USAs aller største navn innen countrymusikken, og i 2012 så man han for siste gang på scenen i årets Grammy-utgave der han fremførte nettopp Rhinestone Cowboy.

Samme år trakk han seg helt tilbake grunnet utvikling av Alzheimers.


GLEN CAMPBELL (1936-2017)
Rhinestone Country
(Larry Weiss)
 1975 Capitol
Produsert av Dennis Lambert og Brian Potter
Utgitt på albumet Rhinestone Cowboy