KC & The Sunshine Band – That’s The Way I Like It

KC and The Sunshine Band var i utgangspunktet der funk ble til heftige rytmer på alle mulige fargerike måter. Karrieren tok vel aldri helt av i Norge, men de var ett av de mest populære navnene siste halvdel av 70-årene.

KC var Harry Wayne Casey, en amerikaner fra Florida født i 1951. Sunshine refirerte selvfølgelig til hjemstaten. That’s The Way I Like It var gruppens store gjennombrudd, selv om de hadde hatt suksess – spesielt i Storbritannia – helt siden 1973.

Casey hadde også produsert og skrevet 1974s enorme predisco-slager Rock Your Baby for George McCrae, en låt som i utgangspunktet var tiltenkt hans eget prosjekt.

KC and The Sunshine Band var virkelig et band, fremfor en gruppe. De bestod av en rekke vokalister, dansere og musikere – med heftig bruk av vokal og blåsere i arrangementene.

Selv om de rytmisk og produksjonsmessig snart ble en del av discobølgen, hørtes de tidlige referansene til discoens rytmiske opphav – funken – i flere av låtene, og kanskje spesielt i basslinjene.

Bandet oppstod i 1973 i Miami, der Casey jobbet i en platebutikk. Han innledet et samarbeid med Richard Frinch som var tilknyttet det lille from TK Records, og Frinch skulle være med å produsere og skrive de allere fleste låtene fra gruppen. Originalnavnet var egentlig KC & The Sunshine Junkanoo Band, noe som raskt ble forenklet.

Junkanoo, som er hva vi nordmenn rett og slett vil kalle «karnevalsparader», lot seg siden gjenspeile på de alle måter fargerike opptredenene fra bandet.

De første utgivelsene ble heller lite lagt til siden av platepublikumet, før Queen of Clubs gjorde skarpt på de britiske listene høsten 1974. That’s The Way I Like It livet imidlertid opp også resten av kloden, og fra 1975 til 1979 hadde KC and The Sunshine Band en bølge av hits.

Blant de største var (Shake Shake Shake) Shake Your Body i 1976, som var bandets eneste og andre store single i Norge. Mange vil imidlertid også dra kjensel på Please Don’t Go fra 1979 og Give It Up fra 1983.

Sistnevnte ble imidlertid først en hitsingle i Norge i 1994, da danske Cut N’Move utga en suksessrik dance-utgave og dro låten opp på nummer to på VGs singleliste.

Give It Up var imidlertid bandets eneste listetopper hos britene: KC & The Sunshine Band forble nemlig først og fremst en amerikansk discosuksess, der de maktet hele fem nummer èn på Billboard fra 1975 til 1979.

I ettertid var ikke dette så overraskende, da bortsett fra navn som Bee Gees – sverget Norge og Europa mer til den europeiske discoen, fremfor den Miami-baserte.

Caseys samarbeid med Richard Frinch strandet i 1980, og KC & The Sunshine Band forsvant helt i skyggene etter disco-manien. Da Casey også ble innblandet i en alvorlig bilulykke, der han måtte bruke måneder for å lære seg å gå og spille på nytt, regnet de fleste med at bandet var borte for evig og alltid.

KC and The Sunshine Band var imidlertid aktivt et par år til, nærmest som et soloprosjekt for Casey, der Give It Up var hans store kommersielle revansje. Siden trakk han seg noe tilbake, da heftige rytmer ikke lengre var en del av popmusikken på 80-tallet.

Fra 1993 samlet han derimot sammen både nye og gamle venner: KC & The Sunshine Band gjenoppstod som en nokså populær konsertattraksjon, og fra tid til annen har det også noen nye innspillinger.

KC and The Sunshine Band var i USA blant de fremste navnene innen den gryende Miami-discoen. Som ett av de første bandene innen sjangeren, var de til inspirasjon – både på godt og ondt – for senere store navn innen discoen på begge sider av Atlanteren.


KC AND THE SUNSHINE BAND
That’s The Way I Like It
(Harry W. Casey/Richard Finch)
1974 TK Records/RCA
Produsert av Harry W. Casey og Richard Finch
Utgitt på albumet KC and The Sunshine Band