Skotske Nazareth solgte i bøtter og spann gjennom 1970-årene og skaffet seg tidlig et trofast publikum i Norge.
1974-singlen Love Hurts gikk rett hjem – og det var riktig så mange hjem. Utgivelsen står ennå i dag som tidenes lengstlevende single i Norge med sine 60 uker.
Nazareth ble dannet i 1968 på restene av bandet The Shadettes. De hadde sitt opphav i Dunfermline i Skottland, en by i dag på om lag 40 000 innbyggere. Bandnavnet stammer fra Nazareth i Pennsylvania, som The Band sang om på sin The Weight.
Besetningen var usedvanlig stabil fra første gitarriff. Fra tid til annen var bandet utvidet med både en ekstra gitarist og keyboardist, men den opprinnelige kvartetten holdt det gående like frem til gitarist Manny Charlton forlot bandet i 1990:
- Dan McCafferty (1946-2022) – vokal
- Manny Charlton (f.1941) – gitar
- Pete Agnew (f.1946) – bass
- Darrell Sweet (1947-99) – trommer
Nazareth etablerte seg i London og debuterte i 1971 i en nokså tung og bluesinspirert stil. Låtene var skrevet av duoen McCafferty og Charlton, og fra album nummer to året etter – fikk de opptre som oppvarmere for Deep Purple. Sistnevntes Roger Glover ble også produsent på de kommende utgivelsene, og sørget nok for at bandet fikk sitt gjennombrudd året etter med utgivelsen Razamanaz. Denne inneholdt to låter som begge ble topp 10-slagere hjemme i Storbritannia: Broken Down Angel og Bad Bad Boy.
Fra 1973 etablerte Nazareth seg også i Norge, der albumene solgte vel og bra. Ingen singler kom derimot inn på våre lister, heller ikke This Flight Tonight – som faktisk maktet å klatret til topps i Tyskland.
Love Hurts var innspilt i 1974 og ble egentlig utelatt fra albumet Hair of the Dog og kun utgitt på den amerikanske utgaven av albumet. Singlen ble heller ikke utgitt hjemme i Storbritannia, men ble bandets mest kjente låt og største hits i USA. I Norge ble den en ordentlig landeplage, og bandets første, eneste og siste hitsingle.
I 1978 kom riktignok Love Hurts også inn på de britiske listene, men da som en del av EP-en Hot Tracks.
Låten var første gang ugitt av Everly Brothers tilbake i 1960, men kun som albumspor. Senere versjoner ble gjort av blant annet Roy Orbison, og basert på Nazareths suksess – førte Jim Capaldi låta endelig opp på topp 10 i Storbritannia på senhøsten 1975. Låtskriveren Boudleaux Bryant var for øvrig blant de fremste leverandørene av sanger til nettopp brødrene Everly i sin tid, og han var i tospann med kona Felice hjernen bak flere av store slagere på 50- og 60-tallet.
Nazareth gjorde det deretter til en tradisjon å inkludere en mer eller mindre gjenglemt gammel slager på sine album, men fikk aldri noen lignende hits siden.
Selv i Norge forsvant grepet om platekjøperne noe etter 1975, og det så lenge ut som om bandet skulle forsvinne i lyden fra pønken. I perioden 1975-78 var de først og fremst populære i USA og Canada. .
I 1979 fikk Nazareth nærmest en minihit med låta May the Sun Shine, noe som brakte bandet tilbake i søkelyset. Fra av da beholdt Nazareth et trofast publikum i Norge, og samtlige album frem til bandet tok en kjapp pause i 1991 – solgte til tider nok til å få gode listeplasseringer.
Foruten Norge, var Tyskland det landet der bandets utgivelser ble best mottatt utover 80-tallet.
Etter No Jive i 1991, som vel nærmest ble totalslaktet av norsk presse, tok bandet det roligere med plateutgivelsene. Da også Darrell Sweet døde av et hjerteslag under en USA-turnè i 1999, skulle det gå et tiår før nytt materiell ble utgitt. Darrell ble da forøvrig erstattet av bassist Pete Agnews sønn, Lee.
Et nytt album The Newz kom i 2008 – og tre album har kommet siden med jevne mellomrom. I dag er imidlertid kun bassist Pete Agnew tilbake fra originalbesetningen.
Nazareths storhetstid var definitivt på 70-tallet, der enkelte låter av bandet har fått en slags kultstatus blant langt yngre band. Band som Heart og Guns N’ Roses har begge brukt låter fra Nazareth både i studio og på konserter.
NAZARETH
Love Hurts
(Boudleaux Bryant)
1974 Vertigo
Produsert av Manny Charlton