Pilot – Magic

De unge skottene David Paton og Billy Lyall hadde begge vert kjapt innom Bay City Rollers, før dette bandet slo gjennom i 1973. Inspirert av suksessen fra sine tidligere lagkamerater, dannet de så Pilot. Den lettfengelige Magic ble en av bandets to store hits.

Paton og Lyall hadde begge forlatt Bay City Rollers allerede i 1970. De fikk med seg trommisen Stuart Tosh og spilte inn flere demoer, som resulterte i en kontrakt med EMI.

Som en trio spilte de inn flere låter til debutalbumet From the Album of the Same Name sammen med studiomusikere, før også gitarist Ian Bairnson ble fast medlem. Debutsinglen Just a Smile gjorde svært lite av seg, men deretter tok det av med Magic som ble utgitt i november 1974.

Singlen ble større i Norge og USA enn hjemlandet, noe som slett ikke var tilfelle for oppfølgeren: January – helt riktig utgitt i januar 1975 – som toppet i hjemlandet, floppet i USA – og gjorde det omtrent like bra som forgjengeren her hjemme.

Pilot spilte en hel grei gitarpop, som mange andre band i kjølvannet av glambølgen. Sammen med sine adskillig mer berømte venner i Bay City Rollers, syntes de å forespeile en ny generasjon med band og musikere, som så ut til å kunne overta liste-hegemoniet i årene som kom.

Slik gikk det ikke, da nye trender feiet bort den unge gitarpopen de neste årene.

For Pilots del ble det med disse to single-hitsene. De neste singlene maktet kun, og knapt nok det, å snike seg inn på listene i Storbritannia. Og fra 1977 var det helt stopp. Da var kun Paton og Lyall tilbake, og de valgte da å oppløse Pilot og satse på andre prosjekter.

Det interessante med bandets utgivelser fra 1975, var produsenten som het Alan Parson. Han oppnådde med Pilot sin første store suksess som produsent, og han hadde helt siden hans arbeid i Abbey Road med Beatles’ – vært en ettertraktet tekniker og produsent.

Omtrent på samme tid med suksessen til Pilot, dannet han også sitt egen prosjekt, Alan Parsons Project, som slett ikke skulle gjøre det ille i årene som kom. Både Paton og Lyall bidro flere ganger på utgivelser av Alan Parsons Project, mens trommis Stuart Tosh skulle bli medlem av 10CC.

Lyall- som trakterte både vokal og tangenter, døde av komplikasjoner av AIDS i 1989, bare 36 år gammel.

Da det så ut som både Pilot og Magic var glemt for godt, kom låten plutselig tilbake på listene så sent som i 2009.  Den nådde da nummer fem på VG-lista – i en noe mer Disney-preget versjon av Selena Gomez.


PILOT
Magic
(David Paton)
1974 EMI
Produsert av Alan Parsons
Utgitt på albumet From the Album of the Same Name