Rod Stewart – Sailing

Rod Stewart hadde ikke helt klart å fenge norske platekjøpere, før Sailing ble hans første og store singlehit på senhøsten 1975.

I kjølvannet av Maggie May fra 1971, hadde Stewart riktignok hatt alle sine tre forrige album inne på våre lister, men mye tydet på karrieren egentlig var på vei nedover. Sailing og albumet Atlantic Crossing strandet den antagelsen, og begge ble blant årets største storselgere.

Rod Stewart valgte allerede fra første stund å kombinere egetskrevet materiale, med innspillinger fra andre artister og låtskrivere. Sailing var skrevet Gavin Sutherland, som hadde spilt inn låten sammen med broren Iain i 1972.

De to brødrene virket som en duo, Sutherland Brothers, og en av deres andre låter var Arms of Mary, som kanskje kjennes best i Norge gjennom en langt senere innspilling med Smokie.

Atlantic Crossing var også det første av flere kommende Stewart-album som bevisst kombinerte en a-side med raske låter, og en b-side med roligere ballader.

Sailing skulle med årene bli en av Stewarts kanskje mest gjenkjennelige låter, og den ble lenge etter 1975 brukt både på TV og som allsang på spesielt britiske fotballstadioener. For Stewart var dette vendepunktet i karrieren, og en av følgende ble at han forlot The Faces helt på tampen av året.

Han bosatte seg nå i Los Angeles, og ut tiåret skulle han ble like mye omtalt for sitt jetset-liv og kvinnelige bekjentskaper, som for plateutgivelsene.

Fra og med 1975 og ut tiåret, ble Rod Stewart en trofast gjest på norske lister. Flere hitsingler og godtselgende album var på vei i de kommende årene.


ROD STEWART (f. 1945)
Sailing
(Gavin Sutherland)
1975 Island
Produsert av Tom Dowd
Utgitt på albumet Atlantic Crossing