Shadows – Let Me Be the One

The Shadows hadde funnet sammen igjen i 1973, etter at de fem år tidligere hadde skilt lag både fra Cliff Richard og som band.

På egen hånd hadde Geronimo i 1964 vært deres siste lille singleslager i Norge, men de hadde et stort nok publikum til å selge album et par år til. Hjemme på de britiske øyene var deres aller siste topp 10-plassering fra 1965 med Don’t Make My Baby Blue.

I perioden 1968 til 1973 opptrådde bandmedlemmene i forskjellige andre prosjekter, men også av og til sammen. Selv om deres tid som backing-gruppe for Richard var over, har de også siden opptrådd med denne.

The Shadows var i 1975 frontet av tre av medlemmene fra ti år tidligere: Hank Marvin, Bruce Welch og Brian Bennett. Fjerdemann John Rostill hadde i 1973 blitt drept av elektriske støt fra sin egen bassgitar.

Marvin, Welch og Bennett valgte å ikke rekruttere noen ny fast bassist, og Shadows fortsatte som trio helt frem til 1990 supplert av forskjellige musikere på bass og tangenter.

Let Me Be the One ble deres største hit siden 1965, og i Norge deres siste. Den ble stemt frem av britiske TV-seere som landets bidrag til årets Eurovision i Stockholm, der den ankom som storfavoritt, men ble slått på målstreken av nederlandske Teach-In.

Shadows skulle holde sammen helt til 1990, med to store suksesser til i hjemlandet. De vekslet hele tiden mellom vokalinnspillinger og en moderert utgave av sin shadowstil fra 60-tallet.

Deres innspillinger av Don’t Cry For Me Argentina (1978) og Theme from The Deer Hunter (Cavatina) ble begge solide slagere i Storbritannia, og større enn comebacket i 1975.

Utover 80-tallet forsvant singleplasseringene, mens albumene solgte stort sett OK. I 1990 var det definitivt slutt – trodde alle – men de samlet seg til noen siste konserter både i 2004 og 2010. Det siste var en del av Cliff Richards turneer.

The Shadows’ innflytelse for gitaren i populærmusikken kan ikke undervurderes, og selv om beat-musikken feide bandet av banen – har en mengde artister og gitarister hatt gruppens gitararbeider som store forbilder. Bennett og Welch ble i 2004 adlet for innsatsen, mens Marvin avslo dette.


THE SHADOWS
Let Me Be the One
(Paul Curits)
1975 EMI
Produsert av The Shadows
Utgitt på albumet Specs Appeal